Een uiterst sterk merk, dat 'unieke' vrouwenteam

Papendal Het vrouwencollectief van Marianne Timmer staat sinds donderdag te boek als het eerste professionele vrouwenteam uit de Nederlandse schaatsgeschiedenis, Team Liga. 'Een uniek Nederlands vrouwenschaatsteam', dat maakte manager Derk de Vries van hoofdsponsor Liga, de biscuitfabrikant, ervan. Sponsors houden er nu eenmaal van de zaken stevig aan te zetten.

Het gelauwerde drietal Marianne Timmer, Annette Gerritsen en Margot Boer plus de belofte Floor van den Brandt staan te boek als een uiterst sterk merk. Het is slim dat er op een schaatsmarkt vol allroundploegen en sprintteams gekozen is voor een puur uit vrouwen bestaand collectief. 'Een team met een heel sterke identiteit', liet Victor van den Hoff, de algemeen directeur van de schaatsbond KNSB, in de zaal uit de mond vallen.


Zijn eigen bond kende vroeger zulke ploegen ook. Marianne Timmer maakte aan het begin van haar loopbaan nog deel uit van zo'n kernploeg met louter vrouwen. Het was in 1996, zei ze uit haar hoofd. 'Ab Krook was de bondscoach. En de rijdsters waren Carla Zijlstra, Christine Aaftink, Annamarie Thomas, Barbara de Loor, Tonny de Jong, Sandra 't Hart en mijn persoontje.'


Louter vrouwen samen in één ploeg, kan dat wel was een vraag die in de feestelijk aangeklede zaal van Nationaal Sportcentrum Papendal aan Timmer werd gesteld. Dat zou maar tot ruzie leiden. Alsof mannen onder elkaar zulke lekkertjes zijn, pareerde Timmer.


De drievoudig olympisch kampioene die de voorbije winter haar vierde Winterspelen misliep door een enkelfractuur, zei dat de band met de andere 'dissidenten' uit de Control-ploeg van Jac Orie juist extra sterk was geworden. 'Vroeger hadden wij drie ook wel wat met elkaar, maar deze zomer is het veel meer geworden.'


De drie waren samen eigenwijs geweest en hadden een tijdje in lege portemonnees getuurd. Er was de voorbije winter immers ook nog een DSB-faillissement te verteren geweest. Dat had financieel eveneens pijn gedaan.


En toen waren, uit het relatieve niets, al die lieve mensen komen aanzetten met hulp. Van Aad Ouborg, van Princess, kregen ze kamers in diens hotel in Italië. Mooie uitvalsbasis voor een trainingskamp. Van der Valk in Wolvega deed hetzelfde. De meiden plus begeleiders kregen racefietsen, Johan Nepperus van Craft deed hun alle benodigde kleding toekomen.


En tenslotte kwam er dan, een maandje voor het begin van de officiële schaatswinter, de beoogde sponsor. Liga, van de koekjes, 'het verantwoorde tussendoortje' van 1923, een Hollands merk dat voor twee jaar het schaatskwartet onder de hoede nam. Waarom geen vier jaar, werd gevraagd. Om te wennen, sprak de manager van het bedrijf dat een moederconcern (Kraft Foods) heeft dat 48 miljard dollar jaaromzet kent.


Bedragen werden, zo gaat dat op persconferenties waar sponsors worden gepresenteerd, niet genoemd. Het bedrag voor Team Liga moet minder zijn dan een miljoen euro, want er moet met de KNSB en de vereniging van schaatssponsors VPS worden overlegd over de eventuele A-status.


Een A-licentie krijg je, als het budget een miljoen te boven gaat. Het gaat om extra reclameruimte op de schaatspakken van de bond. Er hoort een afdracht van 125 duizend euro bij plus een ploegomvang van zes leden.


Het is van later zorg, spraken allen in Arnhem. Nu was er een moment van blijdschap, emotie is er de voorbije maanden al genoeg geweest. Floor van Leeuwen, de eigenlijk gepensioneerde assistent van de verlaten coach Jac Orie, zei dat er emoties waren geweest, toen hij was aangetreden om de drie vrouwen te helpen. 'Welke?' Hij hield zijn mond dicht.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden