Eén tweet kan de 'speciale band' tussen Britten en Amerikanen opblazen

De 'speciale relatie' tussen Britten en Amerikanen kan zomaar door een tweet worden opgeblazen.

Bert Lanting
Theresa May was de eerste wereldleider die bij Trump in het Witte Huis langsging. Beeld ap
Theresa May was de eerste wereldleider die bij Trump in het Witte Huis langsging.Beeld ap

Het is moeilijk de bizarre tweets die president Trump dag in dag uit onder zijn 43 miljoen volgers verspreidt serieus te nemen. Maar ze hebben wel degelijk een tastbaar effect: ze scheppen een vaak gure en onvriendelijke werkelijkheid.

Met het retweeten van antimoslimvideo's van de extreemrechtse groepering Britain First veroorzaakte Trump afgelopen week een storm van verontwaardigde reacties. Waarom gaf hij dit zielige clubje van haatzaaiers een plaats op het wereldtoneel?

Dat de 'moslimmigrant' die in een van de video's een Nederlandse jongen op krukken aftuigde, in werkelijkheid noch moslim noch migrant was, doet er volgens Trump niet toe. Het ging hem er volgens het Witte Huis slechts om de vinger te leggen op het probleem van het moslimterrorisme.

De Britse premier Theresa May die Trumps reclame voor Britain First hekelde, kreeg meteen de volle laag terug van de twitteraar uit het Witte Huis. 'Richt je niet op mij, richt je op het verwoestende Radicale Islamitische Terrorisme dat zich voordoet in het Verenigd Koninkrijk', adviseerde hij May.

Voor May is de openlijke sneer van Trump bijzonder pijnlijk: zij was de eerste wereldleider die bij Trump in het Witte Huis langsging en nodigde hem toen uit voor een staatsbezoek aan haar land.

De boze uitval van Trump moet de Britten ook aan het denken zetten, nu zij zich opmaken om uit de Europese Unie te stappen. Decennialang hebben zij zich beroemd op hun 'speciale relatie' met de Verenigde Staten, maar met Trump aan het roer is die geprivilegieerde positie heel onzeker geworden.

De Brexiteers gingen er steeds van uit dat het wegvallen van de banden met de EU-partners ruimschoots zal worden gecompenseerd door het aantrekken van de banden met Trump, die zij als hun ideologische bondgenoot beschouwden.

Maar dat is een naief idee. Het ziet er veel meer naar uit dat zij zullen achterblijven met een uiterst onvoorspelbare partner die met een nachtelijke tweet de 'speciale relatie' kan opblazen.

Hoe een verwijderd Dumpertfilmpje ineens als nepnieuws op het Twitteraccount van Trump belandde
Hoe kon het gebeuren dat een filmpje op de Nederlandse videosite Dumpert, waarop een Nederlandse jongen een leeftijdgenoot op krukken in elkaar slaat, uiteindelijk - als anti-moslimboodschap - op het Twitteraccount van de Amerikaanse president belandde? Een reconstructie.

Nepnieuws produceren en verspreiden is makkelijker dan ooit: hulpmiddelen liggen voor het oprapen
Het fabriceren van nepnieuws op bedrieglijk echt ogende nieuwssites is eenvoudiger dan ooit. En ook het verspreiden ervan is kinderspel. Op internet barst het van de handige hulpmiddeltjes.

Helemaal klaar met haatpropaganda
Haatpropaganda waar je nauwelijks iets over hoort, maar die elke dag over het internet klotst. Maarten Keulemans wordt er onpasselijk van en bespreekt drie voorbeelden in deze belangrijke aflevering van 'Klopt dit wel?' Ook u kunt iets doen tegen het sluipende gif.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden