Nieuws
Een turquoise voetbaltenue, wie bedenkt zoiets? Oostenrijkers vermoeden een complot
Oostenrijk won zondag zijn eerste EK-duel aller tijden. De overwinning werd overschaduwd door relletjes. Behalve over de racistische uitspraken van verdediger Arnautovic, die door de Uefa voor het duel met Nederland is geschorst, discussieert Oostenrijk verhit over de vraag of de verrassende kleurencombinatie van het uit-tenue is beïnvloed door Bondskanselier Sebastian Kurz in hoogsteigen persoon.
Net als de Oostenrijkse vlag bestaat het nationale tenue uit twee kleuren: rood en wit. Zo was het ook met het nationale tenue. Thuis in Wenen voetbalden de Oostenrijkers traditioneel in een rood shirt met witte details, tijdens uitwedstrijden in een wit ensemble dat met wat goede wil deed denken aan besneeuwde Alpentoppen.
Maar vanavond zal de selectie van bondscoach Franco Foda uit de spelerstunnel van de Amsterdamse Arena komen in een ensemble van zwart en fel turquoise, een kleur waarvan Oostenrijkers zich afvragen wat die precies te maken heeft met hun land. Gletsjerijs? Of, zoals de tabloid Kronen Zeitung oppert, de waterig blauwe ogen van wijlen keizer Franz Josef?
Kleur van vriendjespolitiek
Niet dat de kleurcombinatie in Oostenrijk onbekend is. Allesbehalve. Turquoise is de kleur waarmee Bondskanselier Sebastian Kurz bij zijn aantreden de christen-democratie en het land wilde veranderen.
Vier jaar later staat die kleur voor Kurz’ critici vooral voor vriendjespolitiek, minachting voor democratische instituties en de neiging van de kanselier tot grootheidswaan. Kurz en prominente partijgenoten worden door een parlementaire enquêtecommissie gehoord over het machtsmisbruik dat aan het licht kwamen in de nasleep van de ‘Ibiza-affaire’. Die zaak begon drie jaar geleden met een minister van de radicaal-rechtse FPÖ, Kurz’ toenmalige coalitiepartner, die lallend van de alcohol half Oostenrijk verkocht aan iemand die zich voordeed als dochter van een Russische oligarch.
Inmiddels zitten er voornamelijk leden van de ÖVP in de beklaagdenbank, onder wie de bondskanselier zelf. Ze worden aan de tand gevoeld over compromitterende appjes waarin christen-democraten klagen over de democratische instanties in hun eigen land en hun bewondering voor de autoritaire regeringen in Polen en Hongarije breed uitmeten.
De ‘turquoise zaak’
Tegen deze achtergrond speculeren politici uit de oppositie en journalisten erover dat de lange arm van Kurz het nationale elftal zou hebben ingezet als marketingtool voor de ‘turquoise zaak’. Wellicht, zo oppert een columnist van de krant der Standard, via de voorzitter van voetbalbond ÖFB, Thomas Hollerer, ook lid van Kurz’ turquoise partij.
Hard bewijs voor de vermoedens dat Kurz invloed heeft gehad op de kleur van de voetbalpakjes ontbreekt. Volgens de voetbalbond en shirtsponsor Puma is het allemaal toeval en stamt het eerste ontwerp voor het tenue al uit 2016, toen Kurz nog geen kanselier was. De kleur, die zij aanduiden als ‘mint’ staat voor een frisse ‘nieuwe Jugendstil’.
De Kronen Zeitung, bekend als Kurz-vriendelijke krant, probeerde woensdag de ‘complottheorieën’ rond het nationale tenue te ontkrachten en deed een oproep tot nationale saamhorigheid: ‘Voetbal zou ons achter de televisieschermen moeten verenigen en geen potentieel moeten bieden voor politieke principediscussies. Met dit in gedachten wensen we het Oostenrijkse nationale team veel succes in de wedstrijd van morgen tegen Nederland. Hun tenues zijn ook niet veel mooier.’ Dat oranje ook de kleur is van de Nederlandse monarchie schreven ze er niet bij.