Eén trekje

Wat ziet dat er geënsceneerd uit. Om in linkse kring wat stemmen mee te sprokkelen, laat de rechtse burgemeesterskandidate zien dat ze goed kan opschieten met de verschoppelingen van Parijs. De foto is genomen rond Kerstmis vorig jaar, duikt nu weer op omdat aanstaande zondag de verkiezingen zijn. Van een buitje trekt de kandidate zich niets aan. In leren jackie en spijkerbroek rookt ze een saffie met de jongens van de gestampte pot. Bijna trekt ze aan haar sigaret zoals daklozen doen. Nee, deden. Zo rookten ze in de tijd dat daklozen nog clochards werden genoemd. De sigaret in de handpalm om hem droog te houden als het regent. En uit de wind als het waait, anders verstook je kostbare tabak voor niets. Ondertussen pikt de hand wat warmte mee van de gloeiende punt.


Nu heet een dakloze geen clochard meer, hij heet sans-abri: zonder dak. Of hij heet drie letters: SDF. Afkorting van sans domicile fixe, zonder vaste verblijfplaats. Gerookt wordt er ook niet meer als vroeger. De dakloze rechts heeft zijn sigaret heel burgerlijk tussen wijs- en middelvinger. Hij heeft hem net aangestoken. Het pakje waaruit de sigaret komt, is in handen van de lachende man met baard. Vers pakje zo te zien. Hij heeft er eentje voor zichzelf uitgehaald; gaat-ie zo opsteken.


Neemt Nathalie Kosciusko een trekje van de sigaret die de dakloze tegenover haar in zijn mond heeft gehad? Hij houdt zijn hand alsof de sigaret er nog zit, hij verwacht hem ieder moment terug. Een gescript fotomoment waarin toch iets echts gebeurt. Jonge vrouw uit hogere kringen blijkt niet vies van man uit de goot.


Hoewel. Ziet hij er niet te netjes uit voor een dakloze? Op zijn witte jasje is geen vlek te zien. Nergens een rouwrandje onder zijn nagels. Zou iemand uit Kosciusko's team kunnen zijn. Wat ook zou kunnen: zij krijgt geen trekje van hem, maar andersom. Haar sigaret is net aangestoken. 'Ik eerst even', heeft ze gezegd, pas daarna krijgt hij de sigaret.


De flatjes die ze aanheeft, een opstandige ballerina van de balletschool op weg naar huis. Eén trekje buiten het zicht van de strenge balletmeester. In afwachting van de sigaret is de hand van de would-be-dakloze al in de sigaretstand gaan staan. Dan zal zij het zijn geweest die het pakje bij zich had. Je gaat als rijke rechtse dame geen sigaret bietsen bij daklozen. Presentje meegenomen om het ijs te breken.


Updates: Twitter.com/HansAarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden