Een toverdoosvol Elvis-schatten

Fans en andere onorthodoxe gelovigen menen - hij wordt op de meest onwaarschijnlijke, dus des te plausibeler plekken gesignaleerd - dat Elvis Presley helemaal niet dood is (hij staat met een remix ook nog eens overal in de hitparade)....

Wie weet leven zijn ouders dan ook nog, ligt tweelingbroer Jesse G. helemaal niet op een bekende plek ergens begraven in een schoenendoos en zitten ze ergens gniffelend met z'n vieren te klaverjassen.

De erven - dochter Lisa Marie met haar conglomeraat van juristen en adviseurs - hebben evenmin stilgezeten sinds wat we voor het gemak toch maar Presleys sterfdatum blijven noemen, 16 augustus 1977. Door het deels opengestelde Graceland - tevens als merknaam vastgelegd - trekt continu een gestroomlijnde miljoenenstoet van bezoekers, de uitpuilende souvenirwinkels aan de overzijde zijn in dezelfde handen en worden met de bijbehorende instelling - meer is altijd beter - geëxploiteerd.

De Graceland-archieven gingen laatstelijk open om een opmerkelijk boek te kunnen samenstellen, dat veel wegheeft van De puike postbode (kinderboek met ingeplakte envelopjes, waarin lieve briefjes) voor grote mensen. The Elvis Treasure zit in een fraaie cassette en bevat naast begeleidende teksten van Robert Gordon, auteur van The King on the Road, 'never-before-published removable documents, memorabilia and an Audio CD'.

De Elvis Presley Enterprises selecteerde uit de nalatenschap brieven, prentbriefkaarten, toegangskaartjes, persberichten, promotiefoto's en liet die in facsimile reproduceren.

Je slaat een bladzijde op en treft bijvoorbeeld een kleine portefeuille aan, waaruit wat documentjes steken. Voorzichtig kun je Elvis' Social Security Card eruit trekken (nr. 409-52-2002, 'not for identification'), zijn rijbewijs (verlopen op 1 augustus 1979), of een verklaring dat hij soldaat is geweest in actieve dienst.

Op de tegenoverliggende pagina trek je wat rouwtelegrammen uit een gleufje, van Isaac Hayes and Family, Little Richard ('with deepest sympathy'), gouverneur George Wallace, The Jordanaires, June en Johnny Cash, en B.B. King, die mede ondertekent met 'King of the Blues'.

Erg mooi is een luchtpostenvelop met een getypte brief van twee velletjes die Thomas A. Parker - gedrukt briefhoofd: 'We cover the nation' en 'Exclusive Management', waaraan met de schrijfmachine 'Elvis Presley' is toegevoegd. Hij adresseerde hem aan Vernon Presley in Badnauheim, Germany, waar de dienstplichtige Elvis gelegerd was. Datum: 9 januari 1959. De 'kolonel' doet de groeten namens zijn vrouw en dringt er bij Elvis op aan om een paar nummers op te nemen 'on your own with a piano or organ in some studio or at the hotel'.

Ook is er in The Elvis Treasure een handgeschreven brief van Elvis aan Miss Anita Woods, een toenmalig liefje in Memphis, met de aanhef: 'My Dearest Darling Little'.

En zo grabbelen we met trillende vingers nog even door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden