Een tot vier jaar cel voor bestormers ADO-honk

Vijftien Ajax-aanhangers die op 10 februari het supportershome van ADO Den Haag binnenvielen, moeten de gevangenis in. De rechtbank in Den Haag legde donderdag celstraffen op van een tot vier jaar voor onder meer brandstichting, poging zware mishandeling en openlijk geweld...

ANP

Voorzitter O. van der Burg van de rechtbank sprak van ‘een tot op de primitiefste menselijke gevoelens teruggaande agressieve, laffe daad’. Ongeveer zeventig Ajax-aanhangers togen destijds rond elf uur ‘s avonds zichtbaar bewapend naar het ADO-honk in het Zuiderpark. Volgens de rechtbank zochten de mannen, die bewapend waren met onder meer stokken, knuppels, paraplu's en messen, bewust de confrontatie met ADO-supporters.

De ongeveer acht aanwezigen in het honk werden totaal verrast door de inval, die gepaard ging met veel geweld en brandstichting met een molotovcocktail. De ADO-aanhangers vertelden later aan de politie dat ze doodsangsten uitstonden. ‘Wie een kast invlucht wetende dat er binnen brand woedt en dan de rook onder de deur door ziet komen, denkt dat zijn laatste uur geslagen heeft’, zei Van der Burg, om de ernst van de zaak aan te geven. ‘Ook de aanblik van andere slachtoffers, liggend op de grond, onder het bloed, is een traumatische ervaring.’

De rechtbank deelde de hoogste straf uit aan de 19-jarige Utrechter R.T., die de molotovcocktail het pand ingooide. Hij kreeg vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Justitie had zeven jaar tegen hem geëist. Een andere hoge straf ging naar A.S. (21) uit Hilversum: drie jaar cel, een jaar voorwaardelijk. S. heeft een organiserende rol gespeeld bij de actie, oordeelde de rechtbank. Dezelfde straf kreeg de 28-jarige J.K. uit Hoorn, omdat hij met een vuurwerkbom het startsein voor de inval gaf.

De andere dertien kregen lagere straffen, allen met een deel voorwaardelijk. Bijna alle veroordeelden zijn verplicht contact met de reclassering te houden, kregen een proeftijd van twee jaar en een stadionverbod.

Het ging de rechtbank te ver om de Ajax-aanhangers te bestempelen als criminele organisatie. Justitie had betoogd dat de Ajax-aanhangers als groep structureel misdrijven pleegde. Het zou dan gaan om het organiseren van supportersgeweld. Volgens de rechtbank was de actie wel georganiseerd, maar de groep geen organisatie. Ze ziet de actie als ‘particulier of incidenteel groepsgeweld’. Ook sprak de rechtbank alle verdachten vrij van poging moord en poging doodslag.

De rechtbank benadrukte dat een groot deel van de verdachten moest worden vrijgesproken van een aantal ten laste gelegde feiten, doordat het OM de verwijten voor alle betrokkenen op ongeveer dezelfde wijze op papier had gezet. Daar staat tegenover dat de feiten die wel bewezen zijn, zo ernstig zijn dat die de straf verzwaren, aldus de rechtbank.

Het OM toonde zich niet ontevreden met de uitspraak. ‘De straffen zijn best hoog’, zei persofficier Y. de Groot. ‘Wij vonden dat er zwaar gestraft moest worden en dat is de rechtbank blijkbaar met ons eens.’ Jammer vindt justitie het wel dat de invallers niet als groep zijn gestraft. Mogelijk gaat het OM in hoger beroep om nog eens te proberen Ajax-aanhangers bestraft te krijgen voor deelname aan een criminele organisatie.

ADO Den Haag wilde geen waardeoordeel geven over de hoogte van de straf, maar de club is blij dat de overval op het ADO-honk heeft geleid tot veroordelingen. ‘Dit was een criminele daad, gelukkig hebben het Openbaar Ministerie en de rechter dat ingezien’, aldus ADO-woordvoerder Tonny Dijkhuizen. Voebalclub Ajax wilde geen commentaar geven.

De voetbalbond KNVB noemde het ‘logisch’ dat de rechter ook strafrechtelijke stadionverboden oplegde aan op één na alle veroordeelden. ‘Alleen zijn we teleurgesteld over het feit dat aan de strafrechtelijke stadionverboden opnieuw geen meldplicht is gekoppeld’, aldus woordvoerder Frank Huizinga. De KNVB deelde vlak na het incident aan de betrokken supporters al civielrechtelijke stadionverboden uit, in lengte variërend van tien tot dertien jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden