Een tikje saai, maar wel bruikbaar

Er zijn veel redenen waarom Hillary Clinton Tim Kaine als running mate heeft gekozen, maar niet om zijn sprankelende persoonlijkheid. Kaine is een rustige, stabiele, consistente, misschien zelfs bedaarde politicus, met een publieke en private staat van dienst die hem nooit eerder in de nationale schijnwerpers heeft gebracht. In de korte biografietjes die de Amerikaanse media over hem schrijven geldt als belangrijkste 'fun fact' dat hij mondharmonica speelt.

Senator Tim Kaine met Hillary Clinton nadat hij werd aangekondigd als haar running mate Beeld reuters

Maar ook al is hij geen showman, hij stal toch de show zaterdag, toen hij voor het eerst met Clinton optrad in Miami. Na een vrolijk 'Bienvenidos!' had hij het over de 'great lucha ahead', de grote strijd in het verschiet. De ontspannen mix van Engels en Spaans, de manier waarop hij van zijn tekst afweek, de toon, de vechtlust: Clinton stond er bleekjes bij.

Sociaal bewogen

Kaine, een rooms-katholiek die in 1958 werd geboren in St. Paul, de hoofdstad van Minnesota, is een doordachte keus van Clinton. Hij is een progressieve senator in conservatief Virginia, de noordelijke zuidelijke staat die tegen Washington aan ligt en geldt als belangrijke 'swing state': een kwartje dat in november twee kanten op vallen. Met zijn Spaanstaligheid kan hij de latino kiezers in een andere belangrijke schommelstaat, Florida, nog harder naar de Democraten trekken. En met een lasser als vader heeft hij een bluecollar achtergrond, die van pas kan komen in de gordel van Roest waar Trump op mikt.

Zijn politieke carrière is geworteld in een sociaal bewogen achtergrond. Tijdens zijn rechtenstudie aan Harvard ging hij er een jaar tussenuit om te gaan werken voor Jezuïeten in Honduras, waar hij Spaans leerde. Volgens vrienden liet dat jaar diepe indruk achter, vanwege de confrontatie met ontluisterende armoede. Na zijn studie vocht hij als advocaat onder meer tegen huurdersdiscriminatie.

Hij werd raadslid en burgemeester van de stad Richmond, daarna vice-gouverneur en toen gouverneur van Virginia. Kaine bleek een man met een rechte rug, met gevoel voor de geschiedenis en voor de democratie. Als burgemeester, schrijft The New York Times, weigerde hij een muurschildering van Robert E. Lee weg te halen, de generaal van het zuidelijke leger in de Amerikaanse burgeroorlog. 'Een groot deel van onze geschiedenis is onaangenaam. Dat kun je niet witwassen.'

Zijn overtuigingen botsen soms met zijn functie. Hij streed als burgerrechtenadvocaat tegen de doodstraf, om jaren later als gouverneur elf keer verantwoordelijk te zijn voor de voltrekking ervan. 'Dat is de wet', zei hij tegen zijn kiezers. Als katholiek is hij tegen abortus, maar als Democraat is hij ervoor.

Als senator is hij een bruggenbouwer gebleken. Gematigde Republikeinen waren zaterdag zeer complimenteus over de Democratische running mate. 'Ik probeer redenen te bedenken waarom ik Kaine moet haten', twitterde collega-senator Jeff Flake. 'Kan er geen één bedenken. Felicitaties aan een goede man en een goede vriend.' Ook Lindsey Graham en Pat Toomey prezen Kaine in een reactie waarin ze Clinton beschimpten.

Elite

Smetteloos is zijn blazoen niet. Ondanks zijn arbeideristische afkomst is hij onderdeel van het establishment. Hij was voorzitter van de Democratische partij, het instituut dat nu onder vuur ligt van Bernie Sanders en zijn aanhang. Zijn vrouw is de dochter van een (Republikeinse) oud-gouverneur, en is zelf minister van onderwijs in Virginia. Hij onderhoudt vriendelijke banden met banken en het bedrijfsleven, en dat helpt niet in het jaar waarin politieke outsiders en onafhankelijkheid veel meer worden gewaardeerd.

Ergste zonde: hij is voor vrijhandelsverdragen. Trump noemde hem zaterdag meteen een 'banendoder', en ook de Sanders-progressieven in het Democratische kamp zullen hem dat aanwrijven. Clinton lijkt met haar keuze voor Kaine vooral (gematigde) Republikeinen te willen losweken, en te hopen dat de linkervleugel van haar partij hoe dan ook op haar gaat stemmen. Maar zelfs een saaie vice-president kan tot opwinding leiden.

Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden