'Een tekkel en een Pietje precies'

De benoeming van Ronald de Leij tot nieuwe directeur sociale zaken bij VNO-NCW is een eerste duiding van de koers die de werkgeversvereniging de komende jaren wil gaan varen....

BIJ DE werkgeversvereniging VNO-NCW is de nieuwe dijkgraaf van het poldermodel benoemd. Ronald de Leij (48) wordt de nieuwe directeur sociale zaken. In de praktijk houdt dat de coördinatie van het werkgeversbeleid in de sociale zekerheid en CAO's in. Daarmee wordt hij de tegenvoeter van twee bestuurders in het FNV-bestuur, CAO-coördinator Henk van der Kolk en socialezekerheidsdeskundige Agnes Jongerius.

De benoeming van De Leij is verrassend. Hij werkt al negentien jaar bij Akzo en is daar gaandeweg in het personeelswerk opgeklommen tot directeur arbeidszaken. Hij stond aan de wieg van een reeks opmerkelijke CAO's die Akzo afsloot.

Zo schafte het chemieconcern als eerste de VUT-regeling af en voerde het als eerste grote industrieel bedrijf de flexibele, 36-urige werkweek in. De Leij wordt nu de eerste directeur sociale zaken van VNO-NCW met ervaring in CAO-onderhandelingen.

Daarmee verwierf De Leij naam als vasthoudende, maar faire onderhandelaar. 'Een tekkel en een Pietje precies', vond een vakbondsman. Hij was niet te beroerd om in FNV Magazine de afschaffing van de VUT uit te leggen. Hij poseerde daarbij als bouwvakker die zijn keuken verbouwt.

Met de CAO-akkoorden kreeg De Leij in werkgeverskring niet steeds de handen op elkaar. Philips-directeur Ed de Haas hoonde herhaaldelijk de invoering van de 36-urige werkeek bij Akzo. Dat maakt de benoeming van De Leij des te opmerkelijker.

Hij krijgt nu een cruciale positie in werkgeverskring, maar wel achter de schermen. Hoe cruciaal de plek is, blijkt uit het succes van zijn voorganger, Niek-Jan van Kesteren. Die smeedde met zijn FNV-compaan Lodewijk de Waal een reeks spraakmakende akkoorden zoals Een nieuwe koers (1993), waarin de ruil korter maar flexibeler werken werd gemaakt, Flexibiliteit en Zekerheid (1996) over flexcontracten, en Werkend ouder worden (1996), waaruit demotie ternauwernood als middel werd geschrapt.

De Waal en Van Kesteren konden met elkaar lezen en schrijven. Het koppel viel uiteen toen De Waal in 1997 voorzitter van de FNV werd.

Van Kesteren begint op 1 februari aanstaande als directeur van VNO-NCW. In die functie heeft hij bij de werkgeversvereniging een belangrijke stem in de benoeming van zijn eigen opvolger, en in de opvolger van het gezicht van VNO-NCW, Hans Blankert, die in november 1999 zal vertrekken.

Gijs Herderscheê

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden