Eén taal voor de Rotterdammers

Rotterdam kent meer dan vijftigduizend inwoners die zich onvoldoende kunnen redden in het Nederlands. Van hen heeft meer dan de helft een opvoedingsverantwoordelijkheid....

Jarenlang is te weinig aandacht besteed aan de inburgering vannieuwe Nederlanders. Daar doen we nu iets aan, bijvoorbeeld doorkinderen eerder naar school te laten gaan en 25 duizendallochtone moeders de taal te leren. Doe je niets, dan heeft destad straks nog meer inwoners die gevangen zitten in de keten vangeen opleiding, geen baan, onvoldoende inkomen en onvoldoendeontwikkeling. Dat is zorgelijk, zeker omdat Rotterdam iedereennodig heeft om de economie draaiende te houden. Het beheersen vanvoldoende Nederlands is essentieel voor onze samenleving, zekerbij de opvoeding. Dat lukt beter als je je er vaker van bedient.

Rotterdam vindt gemeenschappelijke gedragsregels nodig, opdatde stad een aangename plek is voor iedereen. Een van die regelsis het gebruik van Nederlands in het openbaar: in buurthuizen,op schoolpleinen, op straat, in winkels en ook thuis. Met deze'Rotterdam-code', die nu in het land veel stof doet opwaaien,horen we bijelkaar en begrijpen we elkaar. Op sommige Rotterdamsescholen geldt overigens al als regel: op het schoolplein sprekenwe Nederlands met elkaar. Taal wordt zo een instrument vanintegratie.

Veel Rotterdammers voelen zich buitengesloten alswinkelbedienden in een vreemde taal met elkaar overleggen als zijin het Nederlands een vraag stellen. Oudere Nederlandersvertellen dat ze zich niet meer thuisvoelen in hun buurt omdatze bijna de enigen zijn die Nederlands spreken in hunbuurtwinkels. Ik zie leerkrachten die zich machteloos voelen alsouders hun kind meenemen naar de ouderavond om voor hen tetolken. Artsen voelen zich gefrustreerd als ze niet goed kunnenachterhalen wat precies de klachten zijn van een patiënt. Hetis hard nodig dat iedereen in Rotterdam de Nederlandse taal alsgemeenschappelijke taal beheerst.

De Rotterdam-code die het gemeentebestuur van Rotterdamintroduceert, is een leidraad voor de omgang met elkaar. Het isdus geen wet die door de politie wordt afgedwongen maar eenverzameling gedeelde waarden en normen, zoals respect engelijkwaardigheid tussen burgers. Voor een leefbare Rotterdamsesamenleving is het naleven van deze code nodig. Voor alleRotterdammers!

Leonard Geluk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden