Een stuk verdieping

In de wereld heersen ziekte en oorlog, in Nederland hebben we de kabinetsformatie. Ook best interessant...

RTL Nieuws was zaterdag voor de laatste frontberichten uitgerukt naar Urk, waar voorbijgangers zich mochten uitspreken over de mogelijke regeringsdeelname van SGP en ChristenUnie. Het wekte geen verwondering dat de voorbijgangers dit van harte toejuichten. Het land heeft, zei een van hen, 'behoefte aan een stuk verdieping, aan afdalen naar de diepte'. Een soortgelijk gevoelen viel een uurtje later te destilleren uit het gesprek dat ChristenUnie-voorman Rouvoet bij de EO op Nederland 1 had met Andries Knevel, die misschien ook wel nooit had gedacht aan een min of meer serieus te nemen regeringspartner uit eigen kring.

Verhelderend werd het zaterdag pas tegen middernacht, toen bleek waar het uiteindelijk met ons heen moet als de SGP het werkelijk voor het zeggen krijgt. Het was te zien in Zij gelooft, zij niet, een curieus EO-programma waarin een 'gelovig' en een 'ongelovig' meisje wekelijks de kans krijgen hun zielenroerselen in de etalage te zetten. Ditmaal waren zij op visite bij een jonge vrouw die haar loopbaan als vakbondsjurist subiet staakte wegens de geboorte van het eerste kind.

Zo'n stap wordt natuurlijk ook wel genomen door vrouwen die zichzelf niet rekenen tot het bevindelijk volksdeel, maar deze vrouw zag zich in haar besluit gesteund door wat de bijbel hierover te melden heeft. De man is kostwinner, hoofd van het gezin. De vrouw zit thuis bij de kinderen, en waarom ook niet, want 'wat is er nou mooier dan te zorgen voor zo'n mannetje?' Om dezelfde reden zou zij nooit een leidinggevende functie kunnen bekleden, want de bijbel zegt dat de man 'het hoofd is van de vrouw'.

Moet zoiets nou ook worden beschouwd als 'een stuk verdieping'?

Omdat SGP-leider Van der Vlies c.s. 's zondags in de kerk zit, leek het er gisteren op alsof alleen D66 nog kandidaat is om CDA en VVD in het zadel te helpen. Oud-minister Brinkhorst liet in Buitenhof weten dat hij zijn partij graag ziet toetreden tot een nieuw kabinet, maar niet om 'genadebrood te eten'. Fractievoorzitter Dittrich kwam 's avonds in Netwerk nog even uitleggen dat dat ook allerminst de bedoeling is: D66 wil scoren met de bekende riedel (bestuurlijke vernieuwing, onderwijs, kenniseconomie) en eist, ten slotte, niet minder dan twee ministers.

Het zal dus nog wel even duren voor het land weer wordt bestuurd. Geruststellend was in dat opzicht de uitspraak die een medewerker van het Ruimtelijk Planbureau zaterdag deed in NOVA: 'Ach, een jaartje nadenken is ook nooit weg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden