NieuwsCORONA-BRANDHAARD ROTTERDAM

Een strikter regime dreigt voor coronabrandhaard Rotterdam

In de nieuwe brandhaard Rotterdam lijken extra coronamaatregelen een kwestie van tijd. Ruim een kwart van de positieve testen in Nederland kwam afgelopen week uit de regio-Rijnmond. Alleen al in de gemeente Rotterdam werden maandag 39 van de 205 landelijke nieuwe gevallen geregistreerd. De testcapaciteit staat onder druk.

Bij de koopgoot in Rotterdam is een looprichting ingesteld met hulp van een rij plantenbakken. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zegt dat aangescherpte maatregelen vanwege de heropleving van het virus in de lijn der verwachtingen liggen, maar nog op zich laten wachten. Niet vanwege een gebrek aan urgentie, maar vanwege de weerbarstige praktijk.

‘Het aantal nieuwe besmettingen in onze regio is uiteraard zorgelijk. Maar we hebben te maken met vijftien gemeenten en vijftien burgemeesters die achter nieuwe maatregelen moeten staan, deze moeten uitvoeren en handhaven. Dat vergt veel overleg. Maatregelen hebben naast een medische kant ook een juridische kant.’

Hulp uit Limburg

Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond zijn er diverse besmettingshaarden actief (geweest), hoofdzakelijk in de privésfeer van bijeenkomsten van familie en vrienden. De testcapaciteit is sinds maandag opgeschaald. Het kan nog steeds ruim twee dagen duren voordat mensen met klachten een testafspraak kunnen krijgen.

Na de waarschuwing dat mensen met milde klachten zich amper lieten testen, noteerde de GGD vorige week een recordaantal van 111.764 afgenomen tests. Daardoor duurt het in een aantal regio’s ook wat langer voordat iemand terecht kan bij een testlocatie en voordat de uitslag wordt doorgegeven.

GGD Zuid-Limburg heeft hulp aangeboden aan de GGD’s die krap zitten, zoals die in Rotterdam, om hen te helpen bij het uitvoeren van de bron- en contactonderzoeken. ‘In sommige regio’s begint het te kraken, daar moeten andere GGD’s een helpende hand bieden’, zegt Christian Hoebe, hoogleraar infectieziektebestrijding aan de Universiteit Maastricht en hoofd infectieziekten bij de GGD Zuid-Limburg, waar wel genoeg capaciteit is.

Sommige getesten hebben meer dan 72 uur moeten wachten op de uitslag. En dat terwijl het wenselijk is dat het bron- en contactonderzoek zo snel mogelijk van start gaat. ‘Dat zijn incidenten, beklemtoont Hoebe. ‘Ik kan me wel voorstellen dat mensen er moeite mee hebben om thuis te blijven na een test als zij zo lang op de uitslag moeten wachten. Maar die snelheid verschilt ook heel erg per GGD. In een aantal regio’s is de uitslag er zelfs binnen een dag.

Studentenhaarden

De aard van de besmettingen verandert, constateert Hoebe. Tot eind juni vonden besmettingen vooral binnen het gezin plaats, of op de werkplek. Nu gebeurt dit vaker voor op sociale gebeurtenissen, zoals feestjes en familiebijeenkomsten. ‘Dan kost zo’n contactonderzoek ook meer inspanning.’

Opvallend in Rotterdam is een aantal uitbraken onder studenten. Zeker tien tot twintig van hen zijn besmet, maar dat aantal wordt waarschijnlijk groter omdat het bron- en contactonderzoek nog loopt. Zij zouden het virus bij diverse gelegenheden hebben opgelopen, zoals bij terrasbezoek, feestjes, sporten en barbecues. 

Welke nieuwe maatregelen in Rotterdam overwogen worden, is onbekend. Eerder sloot de Veiligheidsregio onder voorzitterschap van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb al bepaalde parken (na tien uur ’s avonds) en stranden af voor publiek. Aboutaleb pleitte zelf eerder voor de mogelijkheid van een mondkapjesplicht. Maar, benadrukt de woordvoerder: extra maatregelen moeten wel zinvol zijn.

‘Ze kunnen helpen bij de bewustwording, maar we blijven hameren op de basis: hou die anderhalve meter afstand.’ In dat licht baart vooral de uitbraak onder Rotterdamse studenten zorgen. ‘Het is begrijpelijk dat jongeren wat makkelijker over de regels denken omdat ze wellicht zelf minder snel ziek worden. Aan de andere kant: in het weekend wippen ze nog wel even langs bij hun ouders en, wie weet, opa en oma.’

De introductiedagen van het hoger onderwijs in Rotterdam gaan vooralsnog gewoon door. Dat laat de organisatie van de Eurekaweek weten. De introductiedagen staan gepland van 17 tot en met 20 augustus en heeft behalve een ‘online’ ook een ‘offline’ programma. Maar, laat voorzitter Sander Doude van Troostwijk weten: ‘Uiteraard volgen wij als Eurekaweekbestuur de ontwikkelingen in de regio, maar ook landelijk, nauwgezet. Er liggen meerdere scenario’s klaar.’

Lees ook

Het virus flakkert op, de onrust groeit, scepsis over kabinetsbeleid neemt toe

De eerste nieuwe stijging van het aantal coronabesmettingen laat zien hoe broos het draagvlak voor het coronabeleid is. Gaat het kabinet meebewegen met critici?

Wel of geen mondkapje? Overheden buitelen over elkaar heen

Vanuit de 25 veiligheidsregio’s klinken tegenstrijdige boodschappen over nut en noodzaak van een (onderzoek naar) mondkapjesplicht in de openbare ruimte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden