Een strijd tussen wier en koraal

Op het gezicht van verslaggever Bhangu is een strijd aan de gang. Tussen wier en koraal.

Mickey Steijaert
null Beeld Jason deCaires Taylor - © Jason deCaires Taylor. All rights reserved, DACS 2015. Photo: Jason deCaires Taylor
Beeld Jason deCaires Taylor - © Jason deCaires Taylor. All rights reserved, DACS 2015. Photo: Jason deCaires Taylor

Mijmerend staart ze naar beneden. De handen, nauwelijks zichtbaar, gevouwen tegen de linkerwang gedrukt. En haar huid compleet overwoekerd door een scala aan zeeorganismen.

Zelfs Amandeep Bhangu zelf, BBC-reporter van beroep, zou zich niet meer in dit zeemonster herkennen. Toch was zij het - zoek het filmpje maar op - die zich in 2010 liet vereeuwigen door de Britse beeldhouwer Jason deCaires Taylor. Het beeld had een bijzondere bestemming: de zeebodem van de Golf van Mexico, vlakbij Cancun. Daar staat Bhangu nu tussen 500 andere beelden, een gigantisch onderwatervolk van steen. In de diepzee krijgt ze weinig rust. Alg, spons en koraal bedekken langzaam haar gezicht.

The Silent Evolution, zo heet het verzonken kunstwerk. Maar de stilte is schijn. Bhangu's gezicht is het slagveld van een harde strijd om territorium. De scherpe gele lijn, boven de rechterwang, dáár bevindt zich de frontlinie. Phaeophyta versus Madreporaria, bruinwier tegen steenkoraal. Het steenkoraal heeft zijn basis links op de foto, waar Bhangu's haren goede aanhechtingspunten bieden. De bruinwiersoort heeft de neus, ogen en kin stevig in handen. Op de slaap ontmoeten beide zeeorganismen elkaar, pogend de ander te overwoekeren, blij met elk extra stukje Bhangu.

Liefdevol

Ondanks de strijd ziet de foto er liefdevol uit. Misschien komt dat door de rode lippen, waaraan een sponssoort zich als lippenstift heeft gehecht. Toeval? Nee, de lipgroeven zijn waarschijnlijk ideaal voor de spons om zich te nestelen. Als je ver genoeg op de spons zou inzoomen, zie je een enorm stelsel aan tunneltjes, waarin water wordt gezogen om voedingsstoffen uit te filteren. Zo, zou je kunnen zeggen, ademt deze oceaan-Bhangu voort, op de bodem van de zee.

Foto en uitleg: Jason deCaires Taylor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden