Een strijd tussen ongewenste gasten

De WK wielrennen in Stuttgart is amper een dag oud en het evenement is al verworden tot een juridische chaos....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Het zal geen verwondering wekken dat de problemen zijn terug te voeren op het dopingthema dat de sport steeds serieuzer te gronde richt. Woensdag kreeg Alejandro Valverde, genoemd in het dopingschandaal Operación Puerto, van het TAS toestemming van start te gaan in de wegwedstrijd.

De vraag is of de stad Stuttgart, de deelstaat Baden-Württemberg, de organisatie en de Duitse wielerbond daarmee wel akkoord gaan. Het stadsbestuur dreigde de UCI al te zullen dagvaarden indien Paolo Bettini en Danilo di Luca zondag zullen meedoen. Ze zijn bang dat sponsors en tv-zenders hun geld terugtrekken en hun medewerking afzeggen en het evenement op een financieel debacle afstevent.

Die angst is gegrond. Wolgang Schäuble, minister van Binnenlandse Zaken, bevroor woensdag zijn toelage van 150 duizend euro aan de organisatie. En ZDF, dat zondag verantwoordelijk is voor de live-uitzending, heeft gedreigd het beeld wederom op zwart te zetten tijdens een wielerwedstrijd als er geen opheldering komt in diverse twijfelachtige kwesties. De zender deed het al eerder tijdens de laatste Tour de France nadat Patrik Sinkewitz op doping was betrapt.

Het ultimatum van ZDF is een gevolg van een vertrouwelijke verklaring van Sinkewitz die de zender in handen kreeg. Daarin zegt de Duitser dat Paolo Bettini en Davide Bramati zijn dopingleveranciers zijn geweest. De huidige wereldkampioen zou de Duitser testogel hebben bezorgd. Bettini en Sinkewitz waren ploegmaats bij Quickstep.

De Italiaan zorgde de afgelopen dagen toch al voor opschudding in Stuttgart, toen bekend werd dat hij de laatste antidopingverklaring van de UCI niet heeft ondertekend. UCI-voorzitter Pat McQuaid riep Bettini publiekelijk ter verantwoording, maar moest ook schoorvoetend toegeven dat het juridisch onmogelijk is de Italiaan zijn startrecht te ontzeggen.

Het maakt de Duitsers woedend. Ook de deelname van Di Luca is volgens hen omstreden. Tegen de Girowinnaar loopt bij het Italiaans olympisch comité nog altijd een dopingprocedure.

Alleen ‘personen die tegen dopinggebruik zijn en voor een nieuwe wielersport willen vechten’ zijn bij de WK welkom. Het betekende onder meer dat de grootste renner aller tijden Eddy Merckx – in zijn carrière drie keer betrapt op doping – geen vip-uitnodiging kreeg. Ook Gianni Bugno, in 1991 wereldkampioen in Stuttgart, Didi Thurau en Rudi Altig zijn er niet bij.

Toen het evenement voor de tweede keer aan Stuttgart werd toegewezen, leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Wielrennen was dankzij Jan Ullrich booming in Duitsland. Hoe anders is de situatie nu. In de politiek gingen na de reeks epo-bekentenissen van Telekomrenners stemmen op het evenement terug te geven. Dat het zo ver niet kwam, was te danken aan het peperdure pakket antidopingmaatregelen. Stuttgart zou garant staan voor een nieuwe start.

De controles voor en tijdens het evenement zijn opgevoerd en een speciale driekoppige antidopingcommissie moest de betrokkenheid van artsen, trainers en functionarissen bij georganiseerde doping onderzoeken. Maar die commissie stapte op toen Erik Zabel werd geselecteerd voor de WK.

De positie van de sprinter is in Duitsland omstreden na diens epo-bekentenis. Maar Zabel bleek te populair bij het publiek om hem te passeren. Hij moet geld in het laatje brengen. De organisatie, onder leiding van Susanne Eisenmann, kampt met een tekort van 600 duizend euro.

Eisenmann weet al op wie ze dat bedrag zal verhalen. McQuaid zat woensdag de hele middag met de juridische afdeling van het stadsbestuur naar oplossingen te zoeken. Het kwam hem daarom slecht uit dat het TAS besloot Valverde niet te weren van de WK. Volgens McQuaid is er een duidelijk verband tussen de Protourwinnaar van 2006 en dopingarts Fuentes.

Ook Allan Davis mag zondag starten. De Australiër, eveneens genoemd in Operación Puerto, wilde via het sporttribunaal deelname afdwingen. De zaak zou vrijdag dienen, maar Davis kreeg van de UCI woensdag alsnog permissie.

De wegwedstrijd lijkt zo in plaats van een volksfeest een strijd tussen ongewenste gasten te worden. ‘Ik ben ontgoocheld, maar leg me erbij neer’, zei McQuaid. ‘Dat moet de organisatie ook maar doen. Er is veel druk, maar in Duitsland moeten ze ook begrijpen dat het in het geval van Valverde om een uitspraak van een rechter gaat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden