Een stijve rug dankzij xtc

Vakantiepret wordt soms vakantieleed. De zomerdokter lenigt de eerste nood. Aflevering 6: De arts van Dance Valley..

Van buiten dringen de doffe klanken van de snoeiharde house-muziek onophoudelijk de witte EHBO-tent binnen. Op het ritme van de klanken van Dance Valley hecht Monika Kidjan de hand van een vrouw met een bloedende wond.

'Ik wilde over een hek klimmen naar de wc. En toen bleef ik erin haken', vertelt de vrouw, ergens achter in de twintig. Ze had een pilletje en twee flessen wijn op. Haar haar zit vol met glanzende parels, om haar vingers zitten ringen. Een schaars geklede man staat haar bij. Ze mag in zijn arm knijpen, als het pijn doet.

Kidjan verdooft de hand en naait de wond dicht. Met een verband om de hand schuift de vrouw naar buiten. Opgelucht. Ze kan weer door. 'Afwisselend werk, hier', zegt Kidjan op een rustig moment in de hete tent. 'Vanmorgen had ik een bevalling in mijn praktijk in Langeraarin Zuid-Holland en nu help ik op Dance Valley. Zie je eens andere patiënten.'

Zelf zou de 36-jarige arts door kunnen gaan als gast op het enorme dansfestival van vorig weekeinde in Spaarnwoude. Ze heeft een zwarte paardenstaart, zes oorbellen in en een tatoeage. 'Ik snap niet wat hier aan is', schreeuwt ze boven de herrie uit als ze tijdens een pauze over het met platgetrapte bierflessen geplastificeerde terrein wandelt.

Kidjan werkt een paar keer per jaar bij Educare, dat medische zorg bij grote feesten voor zijn rekening neemt. Bij Dance Valley, met veertigduizend bezoekers, staan 25 man medisch personeel paraat in een noodhospitaal op het terrein. De EHBO kan de meeste feestgangers helpen, de problemen gaan naar Kidjan.

Als ze terugkomt in de tent hoort ze dat de uitrukploeg met de golfauto op weg is naar een man met hartklachten. Geroutineerd klapt ze de brancard uit.

De patiënt is een dikke man uit Duitsland. Hij draagt een donkerblauw overhemd en blauwe spijkerbroek, niet het doorsnee feestbeest op Dance Valley. Twee vrienden begeleiden hem. 'Veel gedronken, wat gerookt en weinig slaap', vatten ze de afgelopen dagen samen.

Kidjan vertrouwt de zaak niet en legt de man (30) op de brancard. Het overhemd moet uit en arts-assistent van het academisch ziekenhuis Groningen Jurjen Oosterhuis, die stage loopt bij Educare, maakt een ECG. Er valt niets bijzonders op te zien.

Toch met de ambulance naar het ziekenhuis, beslist Kidjan. De man kijkt niet-begrijpend. 'Daar hebben ze betere apparatuur en kunnen ze het bloed nakijken.' Later: 'De man is zo dik. Een sportief, slank iemand leg je een uurtje neer en kijk je hoe het gaat.' Verpleegkundigen begeleiden de man naar de ambulance, zijn vrienden gaan het terrein weer op.

Kidjan is niet iemand van stilzitten. Op een rustig moment belt ze naar de vroedvrouw over de bevalling van die ochtend. 'Alles goed, ik moet morgen een vitamine-D injectie geven.'

'Kun je even kijken?', vraagt een EHBO'er als Kidjan is uitgebeld. 'Een man met maagklachten moet overgeven. Hij mocht van de dokter niet drinken, maar deed dat toch.' Kidjan knielt bij hem neer. 'Ik wil je best iets geven, maar dan moet je niet meer drinken.' De man (33) knikt. Ze haalt een rennie.

Een vrouw met pijn in de rug is binnengestrompeld. Ze kan zich niet meer goed bewegen na een lijntje en twee pilletjes. Geen vreemde klacht, want gebruik van XTC kan de spieren verstijven. Kidjan onderzoekt haar. ' Diep door de knieën.' Ze druk op de rug. Het SI-gewricht zit vast.

'Ga even liggen', zegt ze. 'Ik ben ook manueel therapeut.' Ze duwt razendsnel twee keer op de onderrug.' Als herboren staat de vrouw op. 'Dank u dokter.' Ze waggelt met vriend het feestgedruis en de herrie weer in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.