Een stevige greep uit de pot met dollars

In Las Vegas gaat het om de knikkers. Overal rinkelen de fruitmachines en klinken opgewonden kreten van spelers aan de roulette of blackjack tafels....

De deelnemers aan de Cavendish Invitational, waarvoor 56 topparen uit alle delen van de wereld zich meldden, genereren met huizenhoge inschrijfgelden een gigantische prijzenpot. Dat is niet alles. In een Calcutta voorafgaand aan het evenement kun je elk paar opkopen.

De prijs begint bij 12.500 dollar per paar, maar voor een superpaar als de Noren Helness-Helgemo telde een koper grif 70.000 neer.

De totale inzet op deze veilig kwam uit op 1,2 miljoen dollar. Voor de eigenaar van het winnende paar lag bijna 300.000 dollar klaar. De Nederlandse inbreng bestond uit Bas Drijver-Sjoert Brink, waarvan insiders veel verwachtten, en Louk Verhees die evenals Jan Jansma als ‘hired hand’ aan een Amerikaanse sponsor gekoppeld was.

Brink-Drijver namen in de eerste zitting de leiding, stonden vast in de kopgroep en eindigden als vijfde, zodat zij zelf een stevige greep uit de pot met dollars mochten doen en hun koper 80.000 dollar rijker maakten.

Drijver kondigde al aan dat er geen enkel risico geschuwd mocht worden om in dit veld te kunnen uithalen. In diagram 1 deed hij een geslaagde greep naar de macht.

Zie diagram 1

Zuid, Brink, nam na 4* met een optimistische kijk geen halve maatregelen. Hij vroeg azen en hoorde de ontbrekende aas bij noord. 5* was een serieuze poging voor groot slem. Noord, Drijver, had niet bepaald een maximum voor zijn bieden maar deed met 5SA wel een beetje mee. Zuid was daarna niet meer af te remmen.

West kwam uit met troef voor *9 in zuid. Geen directe verliezers (de harten van zuid kan weg op *H in noord) maar ook bepaald nog geen dertien slagen. De verdeling van de kleuren in de oost-west handen was de leider vriendelijk gezind. Ruitenaas en een ruiten getroefd, schoppen naar *A en een ruiten getroefd. Schoppen naar *V en een ruiten getroefd met *B. De dertiende ruiten in zuid was vrij. Op *H de verliezende harten weg. Harten aas en harten getroefd, met *H en *A de troeven getrokken en *V geclaimd voor +2140.

Dat Drijver-Brink fors gooi- en smijtwerk absoluut niet schuwen bleek in diagram 2 met gecontroleerde waaghalzerij inclusief een duivelse verleiding van de tegenpartij.

Zie diagram 2

De 4*-opening van zuid, Brink, was een perfect voorbeeld van het ‘bieden op tramkaartjes’. Het zette alles en iedereen in vuur en vlam. Noord, Drijver, was tevreden met het tegenspelen van 5* maar tegen 6* nam hij met 6* een verzekering (vijf down: -1100, een plus tegen de -1370 van 6*).

Oost wilde zich het kwetsbare slem niet laten afpakken en drong met 6SA – dat overigens zeker down gaat – verder aan. Na 7* doubleerde noord om zuid van verdere actie en het doorredden met 7* af te houden met een peperdure downslag als geweldige resultaat.

De leider toonde met vakkundig afspel aan dat hij er inderdaad – met twee dreigende hartenverliezers – in was geslaagd klein slem te maken.

Hij won de uitkomst, *H, met het aas en trok een keer troef. Op *A verdween een ruiten uit zuid. *H en na het vallen van *V ook *B meegenomen, uit zuid twee harten weg.

De laatste ruiten uit noord getroefd in zuid. Overgestoken naar *B en een kleine harten uit de dummy, oost *B en zuid klein.

Als oost aan slag blijft moet deze schoppen in de dubbele renonce spelen, waarop de verliezende harten uit zuid verdwijnt. West kan *B overnemen maar moet dan van de andere hartenhonneur in de *A10 van zuid spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden