DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Een steunpakket ‘whatever it takes’ – ook om Asscher binnenboord te houden

PvdA-leider Lodewijk Asscher (PVDA) tijdens het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen van de economie en de noodmaatregelen om ondernemers door de coronacrisis te helpen.  Beeld ANP - Bart Maat
PvdA-leider Lodewijk Asscher (PVDA) tijdens het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen van de economie en de noodmaatregelen om ondernemers door de coronacrisis te helpen.Beeld ANP - Bart Maat

Goedemiddag,
Het is de dag van Lodewijk Asscher, de man die balanceert op het smalle koord tussen oppositie voeren en meeregeren. En krijgt Nederland eindelijk een nieuwe gesprekspartner in Paramaribo?

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief automatisch en gratis per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

GESPREK VAN DE DAG
Toch een ontslagboete

Strikt genomen was het niet nodig; het kabinet had met de steun van SGP en Forum voor Democratie genoeg zetels in beide Kamers binnen bereik om het tweede steunpakket voor de economie zonder kleerscheuren door het parlement te loodsen. En toch was daar vandaag die tegemoetkoming waar met name PvdA-leider Asscher zo indringend om had gevraagd: er blijft alsnog iets van een ontslagboete bestaan voor bedrijven die ondanks hun beroep op het overheidsinfuus hun personeel ontslaan.

Dat is niet alleen winst voor de PvdA, maar ook voor de vakbeweging. De ondernemers profiteren intussen van de toezegging dat het plafond voor de steun bij wegvallende omzet omhoog gaat van 20 duizend naar 50 duizend euro per bedrijf. En daarmee is ook de lieve vrede in de polder weer voor even gered.

De prijs van het pluspakket komt op enkele miljarden, maar geld is in deze dagen nauwelijks meer een gespreksonderwerp op het Binnenhof. ‘Whatever it takes’, was in maart al het kabinetsmotto en dat blijkt onverminderd van kracht. Een zo breed mogelijk draagvlak op het Binnenhof en in de polder is een van de belangrijkste doelen. Ook omdat tegelijkertijd wordt gewerkt aan het nieuwe pensioenstelsel en ook de veelbesproken hervormingen op de arbeidsmarkt nog op komst zijn - stuk voor stuk brisante onderwerpen waarop het kabinet niet geïsoleerd wil komen te staan. De steun van Asscher, die in coalitiekringen als de ‘redelijkste’ wordt gezien binnen de linkse oppositie, is daarom essentieel. Ook omdat de PvdA in de Eerste Kamer net voldoende zetels heeft om het gat te dichten.

Voor Asscher zelf is het intussen zaak om die spilpositie maximaal te benutten: steeds in gesprek blijven met het kabinet dus maar intussen wel voldoende afstand bewaren en niet mede-verantwoordelijk worden. In dat licht vindt Asscher het zo zoetjes aan wel mooi geweest met zijn partijgenoot Martin van Rijn in het kabinet: de ergste crisis is geluwd, nu moet de VVD het zelf maar weer eens opknappen.

Gaan we doen, was vandaag de snelle respons van premier Rutte: Van Rijns opvolger per 9 juli loopt zich warm in de coulissen.

EN DAN DIT NOG

President Desi Bouterse eerder deze week bij het uitbrengen van zijn stem. Beeld ANP - Ranu Abhelakh
President Desi Bouterse eerder deze week bij het uitbrengen van zijn stem.Beeld ANP - Ranu Abhelakh

Half miljard voor gemeenten
Het kabinet werkte vandaag nog wat achterstallig onderhoud weg in het steunbeleid: ook de gemeenten krijgen hulp. Om te voorkomen dat die zich plotseling gedwongen zien tot rigoureuze bezuinigingsmaatregelen, komt er 566 miljoen euro hun kant op ‘om de dienstverlening aan burgers op peil te houden'. Dat moet in elk geval de bibliotheken, de theaters, de muziekscholen en de filmhuizen door de zomer slepen.

Het einde van Bouterse?
Niemand op het Binnenhof die het hardop zegt - want elke bemoeienis met Suriname werkt aan die kant van de oceaan al jaren louter aversie op - maar intussen wordt ook hier reikhalzend uitgekeken naar de ontwikkelingen in Suriname. Want áls dit het einde wordt van het presidentschap van Desi Bouterse - met de nadruk op áls - is er wellicht eindelijk ook weer uitzicht op normalisering van de verhouding met Nederland, in diplomatieke kringen beter bekend als de ‘koude oorlog in miniatuur'. Van de meest waarschijnlijke nieuwe president mag Nederland iets meer goodwill verwachten.

Vervoersverbod voor nertsen
Hoe relativerend RIVM-directeur Jaap van Dissel begin deze week ook sprak over het besmettingsgevaar van nertsen: in Brabant zijn ze er toch allang niet meer gerust op dat zich hier geen tweede Q-koortsepidemie aandient. De roep om ruiming die gisteren klonk vanuit Gemert-Bakel wordt niet gehonoreerd, maar minister Schouten wordt toch ook met de dag ongeruster. Om te beginnen komt er landelijk vervoersverbod voor nertsen en hun mest. En ook bezoekers zijn in de stallen voorlopig niet meer welkom.

Nertsen in hun kooi bij onderzoeksbedrijf voor pelsdieren
Nertsen in hun kooi bij onderzoeksbedrijf voor pelsdieren "Edelveen" in Ederveen.Beeld ANP - Rick Nederstigt

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Vragen of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief automatisch gratis per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden