Een stereosetje zonder snoeren

PETER VAN AMMELROOY

Het geluid uit onze mobieltjes komt uit minuscule luidsprekers en perst zich door roostertjes van meestal een paar millimeter hoog en breed naar buiten. Er is geen klankkast van betekenis. Geen wonder dus dat als je een koptelefoon versmaadt het heropgenomen Moments of Pleasure op onze mobiele telefoons niet zo klinkt als Kate Bush het had bedacht voor haar comeback-cd Director's Cut.

In de iTunes Store zijn een boel lapmiddelen te vinden om Bush beter te laten klinken op een Apple iPhone. Maar nog steeds moet het geluid door een enkel gaatje naar buiten - achter het andere roostertje aan de onderzijde van het toestel zit een microfoon. Stereo? Nee.

David Henderson vond dat maar niks. De Australiër ontwierp een app die van twee iPhones (of één, in combinatie met een iPad of iPod Touch) een portable stereosetje maakt. Installeer op beide apparaten de InStereo-app en laat ze onderling contact leggen, via Bluetooth (reikwijdte tot 10 meter). Op het ene toestel speel je de muziek af, het andere ontvangt het geluid draadloos en fungeert als linker- of rechterspeaker.

Hendersons concept is even eenvoudig als geniaal. Zeker waar mensen samendrommen moet het gek lopen als er zich niet twee Apple-toestellen in het gezelschap bevinden. InStereo is tot 24 mei gratis.

Op zoek naar meer toepassingen voor twee iPhones stuitten we op HelloPhoto (tijdelijk gratis; geschikt voor alle Apple-apparaten met een camera). De applicatie laat je makkelijk filmnegatieven of dia's omzetten naar een (positief) beeld.

Ook hier moet je de app op beide toestellen installeren. Op het ene apparaat zet je HelloPhoto in de lichtbakstand. Daarna leg je het negatief of de dia op het scherm. Met de tweede iPhone/iPad maak je een opname van de belichte filmstrook. Het resultaat is een digitale contactafdruk, zoals fotografen die in het analoge tijdperk gebruikten om een overzicht te krijgen van hun werk.

Over de kwaliteit van de afbeeldingen hoeven we ons weinig illusies te maken. De sterkte van de lichtbak valt aan te passen en de kleur is bij te stellen, maar meer dan een indruk van het originele beeld kan HelloPhoto niet geven. Het is echter een ingenieuze manier om contactafdrukken te archiveren en digitaal mee te kunnen torsen.

EZ Cam is een andere fotografische toepassing voor twee iPhones/iPads met camera. Daarbij fungeert de ene als camera op afstand (via Bluetooth, wifi of mobiel internet), de andere als ongecompliceerd bedieningspaneel.

Ontwikkelaar MobAc Design laat op zijn website enkele toepassingen zien, zoals een babycamera (iPhone boven het wiegje, pa en ma met iPad bij de buren) of een camera bungelend onder een modelvliegtuig (voor fraaie luchtopnamen). EZ Cam kost 79 eurocent, of niets voor wie geen bezwaar heeft tegen reclame. De banner in EZ Cam Lite verdwijnt voor een dag als de fotograaf/filmer een advertentie aanklikt en bekijkt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden