Een stem uit Indië

Tjalie Robinson is een pseudoniem voor J.J.Th. (Jan) Boon, die zijn journalistieke en literaire loopbaan in 1936 begon met een jeugdrubriek in het Bataviaasch Nieuwsblad....

Het vinden van de juiste stoel, het meest geavanceerde type gsm of de meest trendy schoen kan zijn als het ontmoeten van de liefde van je leven. In Snobisme voor beginners beschrijft Oscar van den Boogaard de drijfveren van een shopper op zoek naar geluk.

‘Heb je net Sinterklaas achter de rug, moet er een kerstboom in huis komen.’ In zijn kenmerkende, directe stijl schrijft Martin Bril in Donkere dagen – Nieuwe berichten uit het land over Nederlanders in de winter.

Hier zet men thee en over de Eufraat van Han van Gorkom en Jacques J. Noorman is verplichte kost voor taalliefhebbers en taalpuristen. De basistekst stamt uit de jaren tachtig, maar wordt nu voor het eerst gepubliceerd.

Fundamentalisten en populisten die de stem van de rede tot zwijgen trachten te brengen figureren prominent in Chilling, een bundel met recente columns van Elsbeth Etty.

Een essay van de Britse psychiater en ideoloog Theodore Dalrymple en weerwoord van critici in Bedrogen door de elite?, onder redactie van Jelle Zeedijk e.a.

Marcel Messing bezocht samen met zijn vader, Indië-veteraan, de plekken waar deze had gediend en schreef Toen had je de Politionele Acties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden