Een stem op Mark was een stem op Geert

U wilt mij nog veel vaker horen, zo is mij uit de commentaren op mijn vorige column duidelijk geworden. Waarom schrijf ik niet over het CDA-congres? Waarom niet over het gedoe met hypotheken? Waarom wel over de Hardmeppende Nederlander?

Wel: wat het eerste en tweede betreft - ik heb maar twee columns per week, dus ik moet kiezen. En wat het derde betreft: het belang van dat thema schuilt in de noodzaak om duidelijk te maken wat voor soort lieden nu dankzij de interne partij-machinaties van Verhagen aan de macht komen - en in een pedagogische les, omdat bij velen uwer juridisch besef en maatschappelijke beschaving duidelijk onderontwikkeld zijn gebleven.

Gelijk
Want met één voorspelling van vóór 9 juni heb ik natuurlijk honderd procent gelijk gekregen: een stem op Mark is een stem op Geert. Dit is evident het Grote Wilderskabinet, met Rutte als niet meer dan Wilders' onbeduidende ledenpop. Bij de komende premier van Half Nederland vergeleken was Balkenende een groot staatsman, dus dat wil wat zeggen. Nu Verhagen ook zijn laatste twee Kamerleden netjes aangelijnd bij Wilders heeft ingeleverd, kan het Rechtse Revanche Regeren op basis van het nieuwe Rutte-Recht beginnen.

Hoezeer VVD en CDA zich volledig afhankelijk van de PVV hebben gemaakt bleek al meteen dinsdag met de achteloze armzwaai waarmee Wilders de geheel voor intern CDA-gebruik bestemde moeizame Maxime-formule, die Ferrier en Koppejan aan het kabinet moest vastlijmen, van tafel veegde: kritisch volgen - dat doen we allemaal, dat is ze geraden ook, daarvoor worden ze betaald.

Bezweringsformule
Hij reduceerde daarmee Verhagens oplossing tot wat het is: inderdaad niet meer dan een bezweringsformule totdat Ferrier en Koppejan de moed weten op te brengen om eenmaal concreet te bewijzen - en dus niet slechts in abstractie te belijden - dat het om méér gaat. En als ze dat niet snel doen, worden ze onherroepelijk steeds verder meegezogen in het stinkende PVV-moeras, want Wilders dicteert wat er gebeuren gaat omdat (en zolang) de anderen niet de kracht hebben om dat te beletten.

Het moet gezegd: Wilders speelt het spel meesterlijk, en de anderen hebben daar geen antwoord op, omdat hij het spel volgens eigen regels speelt die die anderen niet kunnen volgen. Om Thomas Mann aangaande een besnorde populist uit het Duitsland van tachtig jaar terug te citeren: men kan niet om een zekere met weerzin vervulde bewondering heen.

Heel de coalitie staat straks stil als Geerts machtige onderbuik dat wil. En waar dat het politieke einde van Rutte en Verhagen betekent en hun carrière boven alles gaat, zullen zij alle derrie die straks nog meer Geerts darmkanaal verlaat noodgedwongen als hemels manna moeten slikken.

Oppersatraap
De beide getemde ex-dissidenten hebben intussen aangekondigd dat ze Wilders willen ontmaskeren (waarvoor ze al door Maxime als Geerts oppersatraap op het matje geroepen zijn). Mij lijkt dat streven onzin. Er valt, denk ik, niet zoveel meer aan Wilders 'te ontmaskeren'.

Je moet hem nagegeven: inzake zijn doelstellingen is hij verrassend open - een verbod op de koran en op de bouw van moskeeën, sluiting van islamitische scholen, miljoenen moslims deporteren en een wereldwijde jihad tegen anderhalf miljard mensen, mede teneinde Israël vrij baan te geven (hooguit zou dié connectie eens serieus onderzoek verdienen).

En hij mag dat ook allemaal blijven roepen - we respecteren elkaars verschil van inzicht, zoals het immers heette - van het CDA en de VVD. En net zoals wij van Wilders de Koran letterlijk moeten nemen, zo is er ook geen reden om hemzelf niet letterlijk te nemen. Meestal zit daarin een zekere symmetrie.

Koran
Het is ook dát wat Ruttes intellectuele vlucht inzake het problematische van samenwerking met de PVV de afgelopen maanden zo laf maakt: dat hij niet verder kwam dan dat hij natuurlijk ook nog wat vragen had in de zin van: 'wat doel je nu precies, Geert, als je zegt dat je de Koran wil verbieden'. Wel, dat bedoelt hij precies zoals hij het zegt. Niet dat hij er, in geval van heruitgave, een voorwoord bij wil schrijven of dan samen met de ontspoorde Arabist Hans Jansen het notenapparaat gaat verzorgen.

Nee: als Ferrier en Koppejan zich op het terrein van ontmaskering verdienstelijk zouden willen maken, dan zouden ze eens Verhagen en zijn kwade genius Hans Hillen beet moeten pakken. Want dan ergens nog liever de oprechte paranoïde haat van Wilders, dan Maximes onvoorstelbare schijnheiligheid en huilebalkerigheid. Papa staat achter mij, zo moest de wereld op het CDA-congres vernemen. Sommigen zullen mij nu wel vast weer beschuldigen van karaktermoord. Ik moet ze teleurstellen. Dat is helaas niet mogelijk. Dat vergt namelijk dat iemand karakter heeft.

Abject
Verhagen heeft ons niet alleen opgezadeld met de meest abjecte coalitie uit de Nederlandse geschiedenis ooit, maar ook met een ronduit schunnig regeeraccoord dat de ook voor christen-democraten traditioneel positieve begrippen als solidair, sociaal en solide bezoedelt. Het is, behalve door Marcel van Dam, ook al door de anders altijd vrij terughoudend formulerende columnisten Evelien Tonkens en Pieter Hilhorst geconstateerd: de haat jegens de andere helft van Nederland druipt er vanaf - en niet alleen jegens intellectueel en cultureel Nederland.

Gaan de bankiers en bonusgraaiers betalen voor de crisistekorten die zij veroorzaakt hebben? Nee: dat worden de bijstandstrekkers, die daaraan part noch deel hebben gehad. Die worden bewust als zelf-schuldige armen tegenover de onschuldige armen (de bejaarden) opgezet, en onder de smoes van 'zelfredzaamheid' de arbeidsmarkt opgejaagd, waar totaal geen werk voor ze is.

Miljonairsvilla
Daarbij likt rechts Nederland in de persoon van Ferry Hoogendijk zijn vingers af. Dat veel lagerbetaalden in de problemen komen, interesseert hem geen zier. Maar dat hij in zijn miljonairsvilla nu iets meer btw over zijn schilderijtjes moet betalen, dat is natuurlijk ongehoord! Hoe weerzinwekkend wil je het hebben? Je zou bijna zeggen: dit is een cliché-figuur uit de prenten van Heinrich Zille en Albert Hahn. Maar zulke types vallen op de Gooise golfbaan dus daadwerkelijk te bekijken in het echt.

Dat is het onbeschaamd egoïstische gezicht van hedendaags rechts Nederland, wier wereld ophoudt bij het einde van de eigen oprijlaan. Te ontmaskeren valt hiér niet veel. Je moet het alleen maar willen en durven zien. En dan zwijg ik nog over de hoeveelheid gifgas die nu op de samenleving wordt losgelaten door de poorten open te zetten voor xenofobie.

Natuurlijk melden zich ook nu weer de vertegenwoordigers van de tuttut-hoho-het-loopt-allemaal-zo'n-vaart-niet-brigade, die wegens gebrek aan eigen geestelijk kompas voor het veilige midden kiezen en zich niet realiseren dat op sommige momenten in de geschiedenis het veilige midden misschien wel eventjes veilig is, maar op den duur ook amoreel.

Sluipend
En inderdaad: het loopt niet zo'n vaart - in Nederland loopt niets 'zo'n vaart' - maar het loopt wel fout. En dan kun je maar beter bijtijds op de rem durven staan, in plaats van meehuilen met de andere dolende wolven in het bos. Zoals Hilhorst al enige tijd terug schreef: verloedering gaat sluipend.

Leerzaam is wat de Deen Tonsberg Schlie in de Volkskrant van gisteren te berde brengt. Het vormt een afdoende antwoord op het stuurloze stuk van Terstall en Albrecht, vol verbazing dat nu zelfs een 'nette liberaal' als Rutte in het verdomhoekje staat! Ik snap Terstalls verdediging, want die heeft als PvdA-er die 9 juni VVD heeft gestemd vooral zichzelf iets uit te leggen. U zult mij ook niet horen verkondigen dat Rutte zélf extreem-rechts is of zo. Het probleem is vooral dat hij helemaal niets is.

Gehak
Het gevolg is willekeurig rancuneus gehak om maar aan die achttien miljard te komen, opdat hij niet àl zijn roekeloze verkiezingsbeloftes hoeft te breken: een kabinet per 1 juli, een bondig regeeraccoord, serieuze hervormingen. Die zijn er niet gekomen, omdat Wilders dwars lag: nadat Rutte de deur naar links met een klap 'definitief' had dichtgesmeten, was hij met huid en haar overgeleverd aan de PVV. Dat blijkt ook hier.

Achter de schermen geven invloedrijke VVD-ers volmondig toe dat het, gemeten aan hun eigen plannen en pretenties, een shit-accoord is. Rutte bestempelde indertijd het PvdA-programma vanwege de in zijn ogen te lage groeicijfers als de langste politieke zelfmoordbrief uit de geschiedenis. Zijn regeerplannen scoren daarvan nu amper de helft, wat volgens zijn eigen criteria impliceert dat hij nu gewoon metéén al aan zijn politieke zelfmoord is begonnen. Ik wens hem met dat laatste veel succes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden