Een stapel thrillers en andere net verschenen titels

Dostojevski in frisse vertaling, poëzie van Martijn Benders, een nieuwe Paul Theroux, een stapel thrillers van divers pluimage en andere net verschenen titels.

Berend Sommer - Duchamp Prometheus,€ 17,99.

Een van de jongste medewerkers op een militair ingenieursbureau te Sint-Petersburg, Fjodor Dostojevski, besloot in 1844 freelance-auteur te worden. Zijn vader was toen al overleden, en hij had een kleine erfenis, maar 'zodra hij geld had, trakteerde hij alle vrienden en bekenden die hij tegenkwam, verspeelde het met biljart, werd beroofd of raakte het kwijt. Dit zou zijn hele leven aanhouden, evenals de geldproblemen die er het gevolg van waren'. De eerste tien novellen van Dostojevski uit de periode 1846-1848 zijn verschenen in de Verzamelde Werken deel 1, in een nieuwe vertaling van Arthur Langeveld en Madeleine Mes.

F.M. Dostojevski Van Oorschot; € 42,50.

Etgar Keret - Podium

Op alle punten overtuigend, ontroerend en geestig, schreef de Volkskrant over de verhalenbundel Verrassing van de Israëlische auteur Etgar Keret. Aan de heruitgave van die bundel, in 2012 door Adriaan Krabbendam en Ruben Verhasselt vertaald, zijn drie verhalen toegevoegd die onlangs aan bod kwamen in de geprezen documentaire Etgar Keret - Based on a True Story. De film werd op 15 juni in Het Uur van de Wolf vertoond.

Martijn Benders - Nachtefteling

Waardeloze vent, je bent mijn aandacht niet waard, schreef een sm-meesteres aan de ik-figuur van dichter Martijn Benders. 'Na een kwartier chatten/ begon ze te huilen, dreigde/ ze zich aan een touw te verhangen.// Domineren,/ ik vind het maar een rare hobby.// Je domineert toch ook geen vogeltjes./ Ik domineer niet eens een ijsco.' De mooie titel van de nieuwe bundel luidt Martijn Benders' Nachtefteling en heeft een gepast zwart omslag.

Martijn Benders Van Gennep; € 17,90.

Paul Theroux - Moederland

Paul Theroux (76) groeide op in een katholiek gezin met zeven kinderen, dat goed zou kunnen lijken op het even omvangrijke gezin in Moederland, de vuistdikke en tragikomische roman die werd vertaald door Linda Broeder, Betty Klaasse en Anne Roetman. Moeder, 'een moedwillige pretbederver' wordt helaas nog stokoud ook. Het motto is van Yeats: 'Veel haat en weinig plek/ Sloopten ons vanaf de start/ Vanuit mijn moeders schoot draag ik/ Een fel en twistziek hart.'

Paul Theroux - Moederland. Atlas Contact: € 27,99

Berend Sommer - Duchamp

Weinig is wat het lijkt, in Duchamp - Een detective, de debuutroman van Berend Sommer. Er is een rechercheur die zich door zijn assistent patron laat noemen, en er is een Pijp, maar dat is de Amsterdamse wijk waarin het lijk gevonden wordt dat de opmaat vormt van de intrige. En er is een onnavolgbaar plot, maar dat dient vooral als alibi voor een zedenschets van het contemporaine leven in de grachtengordel en omstreken, waar men zich uit puur ennui vermaakt met zwaar bepoederde verkleedfeestjes. Of zit er toch meer achter? Als in dit boek iets wordt bewezen, is het dat de jonge Sommer - die op het achterplat vanonder een kuif van Rimbaud-achtige allure de wereld in blikt - een sprankelende schrijfstijl paart aan een fijn oog voor detail en een als ironie vermomd gevoel voor romantiek. 'Sommige mensen zijn als lentenevel; fris, verfijnd en beeldschoon, en klaren na verloop van tijd vanzelf op.'

Hilde Vandermeeren - Schemerzone

Hilde Vandermeeren reist voor haar boek Schemerzone naar Londen, waar verpleegster Kate aan de slaapziekte narcolepsie lijdt. Het spannende spel begint als er via haar telefoon intieme informatie over een beroemde patiënt uit haar kliniek, 'een dochter van een glamourkoppel', naar de pers lekt. Spannende psychologische thriller, goed opgebouwd, in de beste Britse traditie.

Mons Kallentoft en Markus Lutteman - Verslaafd

Mons Kallentoft en Markus Lutteman boetseren prettig verder aan hun serie over Zack Henry, politieman met talloze jeugdtrauma's en ook nog eens een drugsverslaving. In Verslaafd, het laatste deel in de uitstekende Hercules-trilogie, gaat hij achter de makers aan van een partydrug, roze pilletjes die tieners in het Stockholmse uitgaansleven richting zelfmoord sturen. En dan is er ook nog een killer die het op Zack zelf heeft gemunt. Hoeveel pech kun je als getormenteerde politieman hebben?

Mons Kallentoft en Markus Lutteman Xander, € 19,99

Onno Kleyn - Frankrijk

Ansjovis gemarineerd in citroensap, bruschetta met rucola, inktvisjes met erwtjes: geen boeken waarvan je zo in vakantiesferen raakt als de Vakantiekookboeken van Onno Kleyn. Drie handige, kleine deeltjes zijn het, vol met gemakkelijk te bereiden streekgerechten die je in je vakantiehuis of, als je van getob met zo'n omvallend gasstelletje houdt, op de camping kunt maken; een rode over Frankrijk, een groene over Italië en een gele over Spanje. Met, achterin, een handige woordenlijst.

Onno Kleyn Nijgh & Van Ditman, € 16,50
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden