Een staatsieportret maak je zo

Wie moet koning Willem-Alexander straks bellen als hij een staatsieportret wil? V helpt hem met een voorselectie.

DOOR PERSIS BEKKERING

Vandaag opent in Paleis Het Loo de tentoonstelling Beatrix in Beeld, waar 75 portretten van de Majesteit bij elkaar zijn gebracht. Daaronder zo'n tien officiële, bekende staatsieportretten - twee keer Ans Markus, Marthe Röling, Carla Rodenberg en Herman Gordijn, die de koningin met wapperende mantel vastlegde. Ook de roze Beatrix van Andy Warhol wordt tentoongesteld.

De rest is samengesteld uit een wedstrijd. Kunstenaars mochten zelf 'hun' Beatrix inzenden. De samenstelling laat zien dat de kunst van het staatsieportret een genre is dat niet in het centrum van de kunstwereld staat. De huidige portretschilders van beroep exposeren zo nu en dan wel, maar voor het grootste gedeelte belandt hun werk aan de wanden van universiteiten, banken en paleizen. Dat heb je met toegepaste kunst. De namen blijven vaak onbekend. Paul Emsley heeft vóór het portret van Middleton onze krant niet gehaald.

Aan een staatsieportret worden geen officiële vormeisen gesteld. De geportretteerde kan op alle mogelijke manieren worden afgebeeld, maar de keuze valt meestal op driekwart aanzien, de handen in beeld. Het moet waardigheid uitstralen, de symboolfunctie weergeven. Mannen worden daarom vaak met medailles en eresymbolen afgebeeld. De koningin deed dat niet, zij is vaker zonder kroon geschilderd. Alleen de Rijksvoorlichtingsdienst mag opdracht geven tot een staatsieportret van de koningin. Bij andere instituten is de opdrachtgever vaak een commissie.

V zocht en vond vier portretschilders die over hun beroep vertellen. Annelies Hoek schilderde een officieel portret van Beatrix, dat ook in Het Loo hangt. De overige drie hebben generaals, professoren en CEO's onder hun cliëntèle.

de tentoonstelling beatrix in beeld, met 75 officiële en vrije portretten van de koningin, die vandaag 75 is geworden, is vanaf vandaag t/m 20 mei te zien in paleis het loo in apeldoorn.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden