Review

Een springvat vol vreemde snuiters dat op het netvlies blijft

Een springvat vol stuiterende snuiters en elektrificerend tromgeroffel, maar wel één die op het netvlies blijft. Allemaal verbasteren ze klassieke balletposes tot gewaagde dansacrobatiek. Gespierd, banaal, uitdagend.

Annette Embrechts
Igor Podsiadly, Sofiko Nachkebiya en Adam Peterson in Happiness van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag. Beeld Knelis
Igor Podsiadly, Sofiko Nachkebiya en Adam Peterson in Happiness van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag.Beeld Knelis

De letter 'p' hapert, in de lichtreclame van het woord 'Happiness', dat boven het podium flikkert. Stralend geluk is zelden perfect, eerder imperfect. Het Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni heeft zich met Slagwerk Den Haag voor deze dansmuziekvoorstelling laten inspireren door de gelijknamige, veel geroemde buitenwijksatire van Todd Solondz, een zwart, komisch portret van mensen die van buiten normaal lijken, maar van binnen verknipt zijn.

In deze vrije bewerking is het geen los-vaste groep maar één dysfunctionele familie: er hapert nog al wat aan het (fysieke) contact tussen de jonge (groot)moeder, haar twee zonen en dochter, haar schoondochter, kleinzonen en buurman. De voorstelling is een springvat vol vreemde, stuiterende snuiters en elektrificerend tromgeroffel in verschillende vormen. Maar wel één die op het netvlies blijft.

De dansers dragen tenenkrommende combinaties: lauwbruine vesten, grote brillen, gouden pruiken, ballroomrokken. De fluorescerende zweetbandjes en beenwarmers trekken nog de minste aandacht; er duiken ook knuffelige peniskokers op. 'It's time to become who we're not, to change our face, and become who we want to be', zo opent Angela Herenda als mater familias dit familiebal. Zij koopt haar kleinkinderen om met geld, om ze uit de buurt te houden van haar erotische machtsspelletjes met buurman Nelson (drummer Niels Meliefste). Igor Podsiadly keurt als dwingende oudste zoon dit gedrag af, maar verwisselt ondertussen zijn sloffen voor zijn adamskostuum. Aan het slot blijkt de reden van zijn exhibitionisme. Dan wordt duidelijk waarom Roni Haver als zijn zus Gabriella boos rondspookt, zo weggelopen uit horrorfilm The Ring. Ze heeft zo haar reden een afsplitsing van haarzelf als pop mee te zeulen. Camilo Chapela hangt als zoon Johnny de stoere bink uit, in exorbitante travestie. Zijn spierbundels rollen zelfs in een roze bloemetjesjurk.

Happiness

Dans. Door Club Guy & Roni, 1/10, Stadsschouwburg Groningen. Tournee t/m 21/1.

Adam Peterson en Sofiko Nachkebiya dansen overal elegant tussendoor, als kleinzoon en schoondochter. Allemaal verbasteren ze klassieke balletposes en ballroommotoriek tot gewaagde dansacrobatiek. Gespierd, banaal, uitdagend, getimed. Tussen al dit volk dwaalt een schaduwfamilie, grijs gekleed, door de choreografen Guy Weizman en Roni Haver uit een park geplukt. Voor ieder dansend familielid een 'gewoon' alter ego, de beschaafde buitenkant.

Soms schieten stoffen coulissen omhoog, met daarop een gebouw in krijtstreken en roetvegen. Het lijkt een zwartgallige weergave van het interieur van de net heropende Stadsschouwburg Groningen. Nieuwe stoelen, glimmende kroonluchters en gouden verf in de sfeervolle foyer, een Theater Café in de kelder met moderne kroonluchtertjes. 'De Grand Dame straalt weer', zo koppen grote posters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden