Een spookhuis op de treinrails

Het Spoorwegmuseum in Utrecht bestaat al ruim tachtig jaar. Eens in de zoveel tijd komt er een nieuwe attractie bij. Het testteam heeft geluk, want er is net een spiksplinternieuwe geopend: de Vuurproef. Zelf een trein besturen? 'Het leek net echt.'

CAROLIEN PLASSCHAERT

De eerste stop: het koninklijk rijtuig waarin prins Bernhard ooit heeft gereisd. De testers hollen het perron over en vinden de ingang van het treinstel. 'Kijk, hier zat-ie', zegt Jens terwijl hij een coupé met ouderwetse spullen aanwijst. 'Wie is prins Bernhard eigenlijk, de broer van koningin Beatrix toch?' Niemand wacht het antwoord af en ze rennen door naar de eerste attractie, de Stalen Monsters. Het is erg druk in het museum en de testers moeten dik een half uur in de rij voordat ze aan de beurt zijn.

Er is genoeg te zien tijdens het wachten. Aan de muur hangen oude bordjes en de vitrines liggen vol oude spulletjes. Jens en Jonas gaan op onderzoek uit, terwijl Niene en Mirjam druk zijn met een puzzel die ze bij de ingang hebben meegenomen. De antwoorden zijn te vinden in het museum.'Wat is de naam van de eerste trein in Nederland?', denkt Mirjam hardop.

Dan mogen de testers de attractie in. Het is een soort achtbaan en spookhuis in één, waarbij je in een karretje door het donker rijdt. 'Het is doodeng, omdat je zo langzaam gaat', hijgt Niene achteraf. 'En dat moment dat er een trein op je afkomt is ook cool', rilt Jens na. Mirjam vond het wat minder. 'Ik vind de Fata Morgana in de Efteling leuker', zegt ze. Gauw door naar de Vuurproef, waar ze alle vier al veel over hebben gehoord.

Ook hier is het erg druk en begint de rij zelfs buiten. 'Vanaf hier nog veertig minuten', zucht Jonas als hij achteraan aansluit. Hier en daar wordt gegaapt en Mirjam en Niene hebben hun puzzel halverwege de rij al af. Maar uiteindelijk komen de testers enthousiast naar buiten. Ze mochten 'zelf' een oude trein besturen waarmee ze door allerlei landschappen en tijdzones raasden. 'De stoelen gingen alle kanten op', roepen ze door het dolle. 'Het leek net echt', vindt Niene. Was het het wachten waard? Alle vier zijn ze erover uit: 'ja!'

Plus:

+ Leuke attracties

+ Mooie versiering

+ Coole prullenbakken en wc's

+ Je kunt er 's winters schaatsen

Min:

- Lange wachttijden voor attracties

- Behoorlijk duur

Cijfer:

8,4

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is dinsdag t/m zondag geopend. Een kaartje voor kinderen kost € 14,50.

spoorwegmuseum.nl

Jonas (10 jaar): 'Ik ga liever met de trein dan met de auto. In de auto is het altijd snikheet en heb je geen ruimte.'

Jens (10 jaar): 'Ik ben hier al eens eerder geweest maar ik weet er niet veel meer van.'

Niene (11 jaar): Dit is een echt doe-museum. Leuk, want een museum met alleen schilderijen is saai.'

Mirjam (11 jaar): 'Ik ga vaak naar musea, want ik heb een museumjaarkaart.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden