Een spiraaltje aan de wand

Beddenspiralen tegen de wand in het gloednieuwe ing House aan de A10 in Amsterdam? Nee, geen vergissing, het is er echt....

Tekst Jaap Huisman

Het spiraalweefsel, dat gewoonlijk wordt gebruikt onder transportbanden en voor chemische filters, werd 'ontdekt' door de architect Dominique Perrault. Die paste het toe als versiering in de Grote Bibliotheek van Pa rijs. Het zal niet voor het eerst zijn dat (interieur)architecten en ontwerpers aan de haal gaan met vindingen uit de industrie en ruimtevaart. De catalogus Materia van Els Zijlstra, 'materiaalintermediair', staat er vol mee. Ba yer ontwikkelde een buigbare vorm van polyurethaan (naam: technogel) speciaal voor de medische sector: er werden rolstoelzittingen mee gevuld en inlegzooltjes van gemaakt. De consument profiteert er nu van bij het fietsen, want hij rijdt op een gelzadel. De volgende stap is de gelvulling voor stoelen en banken, hetgeen in Italië al gebeurt.

Zijlstra raakte als architect gefascineerd door materialen, of liever gezegd door halffabrikaten, en besloot zich daarop te gaan concentreren. Ze neusde vreemde beurzen in Europa af en legde zo een catalogus aan met materialen die de fantasie prikkelen. Roestbeton bijvoorbeeld, dat door de ijzeren bewapening prachtig verweerd uitslaat. Wat minder extreem is het vilt van de kunstenares Claudy Jongstra, dat zeer geschikt is om de akoestiek te dempen. Zijlstra voorspelt een grote toekomst voor translucente materialen, glassoorten, composieten en folie die wel licht, maar geen beeld doorlaten. De wildste variant is privalite, een scherm van dubbel glas met metalen deeltjes erin, die bij een bepaalde elektrische spanning het beeld dichttrekken en bij ontlading het glas helder maken. Wordt toegepast in wc-deuren bij discotheken.

Uit de ruimtevaart komt het schuim Tempur, dat er niet bijster aantrekkelijk uitziet als brooddeeg. Toch is het een ideale stoelzitting voor astronauten, omdat het schuim de lichaamswarmte niet overneemt. Listige fabrikanten hebben het nu verwerkt in beddenmatrassen. Koel en toch warm liggen, wie droomt daar niet van?

Betontegels, houtreliëfs, kameleontische lakken, je kunt het zo gek niet bedenken of Zijlstra is het tegengekomen. Als eerst de architecten gaan smullen en daarna de aannemers, volgen de consumenten vanzelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden