Een spiegel voor toptalent

De eerste partij van Michaëlla Krajicek tijdens de Masters maakt weinig emoties los. Toch is ze een voorbeeld voor Indy de Vroome (14)

Rotterdam - Het meisje van net 14 jaar vertrekt geen spier als ze haar droom vertolkt. 'De nummer één van de wereld worden. Indy de Vroome geldt als het grootste tennistalent van Nederland sinds Michaëlla Krajicek in de voetsporen van haar illustere halfbroer Richard leek te treden. Maar juist aan de stagnatie van 'Misa' kan De Vroome aflezen hoe snel een veelbelovende tenniscarrière kan ontsporen.


De symboliek is tastbaar in het sfeerloze Topsportcentrum in Rotterdam. Twee jaar heeft Krajicek de Masters gemeden, maar haar rentree in Rotterdam maakt bij het handjevol publiek geen emoties los. Na een flauw applausje illustreert Krajicek haar lange worsteling in 2010 ook twee sets tegen de al met toptennis gestopte Nicole Thyssen.


In een hoek van de sporthal, diep weggedoken onder zijn pet, ziet de Zuid-Afrikaanse coach Allistair McCaw hoe zijn geliefde moeizaam in drie sets (6-3, 2-6, 6-1) de halve finales bereikt. Toch zien we na afloop een herboren Krajicek die de ballast van zich af lijkt te hebben geworpen. Eindelijk heeft ze McCaw én haar vader aan haar zijde. Het contact met Richard Krajicek is eveneens hersteld.


Met een herenigde familie achter zich zegt een openhartige Krajicek weer vooruit te durven kijken. 'De laatste jaren spreken voor zich', vertelt ze. 'Ik weet dat ik ooit nummer 30 van de wereld ben geweest. Daarna raakte ik geblesseerd en kreeg ik privéproblemen die me ook een jaar hebben gekost.'


Ze wil het niet als excuus aanvoeren voor de 14 keer dat ze zich in 2010 niet wist te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. Maar sinds ze een relatie begon met haar fitnesscoach voelde Krajicek zich opgejaagd en onbegrepen. Vader Petr verzette zich lang tegen de invloed van McCaw, maar heeft zich inmiddels met hem verzoend.


Lachend zegt zijn dochter dat ze weer op de oude 'Misa' begint te lijken, de spraakwaterval die haar spontaniteit heeft hervonden. 'Het is zo belangrijk voor me dat ik Allistair én mijn vader bij me heb.' En weer lachend: 'Jullie weten dat mijn vader altijd adviezen geeft, ook ongevraagd. Maar hij is er voor me als vader en niet als coach.'


Krajicek zegt niet uit te sluiten dat ze op termijn weer een tenniscoach aanstelt. Ze lijkt eveneens bereid om haar aversie tegen Fed Cupcaptain Manon Bollegraf in te slikken om in 2011 weer voor Nederland te kunnen spelen. 'Ik heb natuurlijk liever Jan Siemerink als Fed Cupcoach', aldus Krajicek. 'Ik kan met Jan beter door één deur dan met Manon. Maar ik wil ook graag na twee jaar weer in de Fed Cup spelen.'


Bollegraf uitte in 2008 scherpe kritiek op de volgens haar ongezonde relatie tussen de kopvrouw van het Nederlandse team en haar coach. Rohan Goetzke, technisch directeur van de bond, kondigde een bemiddelingspoging aan. Krajicek, met het sarcasme van haar broer: 'Ik las dat ook ergens, bond zoekt toenadering tot Krajicek. Maar ik heb nog niets gehoord.'


Toch heeft ze haar programma voor de eerste maanden in 2011 al opgesteld: alleen de kwalificaties voor de Australian Open en daarna Fed Cup. Deze Krajicek, zonder innerlijke blokkades, hoeft nog niet verloren te zijn voor het toptennis.


'Cijfers liegen niet', zegt ze. 'Ik ben perfectionistisch ingesteld. Ik weet waar ik gestaan heb en daar past mijn huidige ranking (143) niet bij. Ik ben vaak down geweest. Maar ik heb het in me om terug te keren in de tophonderd.'


Indy de Vroome kijkt al veel verder. Ze is nog een sprietje, met dunne armen en iele beentjes, maar slaat de vijf jaar oudere Angelique van der Meet in twee sets (6-4, 6-3) van de baan. Zie dat frêle kind toch eens serveren, observeer die fijne versnelling met de forehand, de bedachtzame hoeken met de backhand.


Een bal terugbrengen kunnen de meeste talenten van 14 jaar wel. De Vroome voegt er een hoopgevend element aan toe: ze durft het punt te halen, ook als het mes haar op de keel wordt gezet.


De Vroome heeft een idool bij de mannen: Roger Federer. Bij de vrouwen ziet ze geen topper aan wie ze zich kan spiegelen. 'Niemand steekt er echt bovenuit.' Een voorbeeld heeft ze wel: Michaëlla Krajicek. Maar dan wel de Krajicek die met zichzelf in het reine is gekomen.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden