een sombere zomer

De week van massamoordenaar Anders Behring Breivik en de overleden soulzangeres Amy Winehouse.

HAROON ALI

Voor wie op een onbewoond eiland vakantie vierde en terug in het land nietsvermoedend de kiosk inloopt: het was een treurige week. Geen zwoele zomerspecials, want Anders Behring Breivik en Amy Winehouse eisen alle aandacht op.

Nieuwe Revu, Elsevier en Vrij Nederland buigen zich alledrie over massamoordenaar Breivik. In Nieuwe Revu wordt de terreurdaad van de Noor vergeleken met andere sick fucks, zoals de Unabomber, de Virginia Tech-schutter, en Tristan van der V. Vrij Nederland kiest voor een analyse waarin Breivik wordt getypeerd als een lone wolf die voortborduurt op het gedachtengoed van anti-jihadisten. (Jammer alleen dat VN hem op de cover per ongeluk 'Andres' noemt.) Elsevier maakt negen pagina's vrij voor het Noorse drama en stelt vooral de vraag: hoe kon deze gruweldaad juist daar gebeuren? 'In Noorwegen werden weinig kritische vragen gesteld over sociaal-democratische vragen als open grenzen voor asielzoekers en ruimhartige uitkeringen. Iedereen die een andere mening had, werd al gauw bestempeld als een racist. Zij zwegen. Breivik gebruikte geweld.' HP/De Tijd laat Breivik volledig links liggen, De Groene Amsterdammer verscheen vorige week met een dubbelnummer en moet deze week dus verstek laten gaan.

En dan arme Amy, jonge Amy, nu lid van de 'Forever 27-Club'. Journaliste Claire Hoffman blikt in Nieuwe Revu terug op een nacht in het huis van Winehouse en beschrijft treffend hoe de zangeres zichzelf achter gesloten deuren langzaam om zeep hielp. 'Rondom haar is het een puinhoop: halfvolle chipszakken, proppen aluminiumfolie, flessen, lingeriedozen en oude creditcards vertellen het verhaal van een lange nacht.' En verderop: 'Het enige dat je in haar huis met gezondheid kunt associëren is de verticale zonnebank die ze elke dag gebruikt.' Of gebruikte. In Elsevier de terechte vraag of Winehouse nu een klassieker genoemd mag worden. 'Of Amy dat ook wordt, nadat alle rookwolken eenmaal zijn opgetrokken, valt nog te bezien. Daarvoor is haar muzikale oeuvre te klein.'

Bij gebrek aan ander nieuws kun je als bladenmaker twee dingen doen. Optie één is terugblikken. HP/De Tijd graaft tien jaar na het overlijden van zijn vrouw Hannelore in de 'ordinaire' familieproblemen van de Duitse oud-kanselier Helmut Kohl. VN kijkt ruim een jaar na zijn vertrek uit de politiek hoe het nu met Wouter Bos is. De oud-vicepremier, sinds oktober 2010 partner bij KPMG, hoopt dat de politiek hem 'als mens' niet te veel heeft veranderd: 'Als je zo hoog gestegen bent, dan moet je heel sterk in je schoenen staan om een beetje normaal te blijven.' Ook onderzoekt VN of New Orleans inmiddels al een beetje is bijgekomen van orkaan Katrina.

Optie twee is iets bestempelen als een fenomeen. Zo zijn hackers zeker geen nerds meer (VN) en 'vallen' Nederlanders nu toch echt voor biologisch voedsel (Elsevier). Trendspotter van de week is Nieuwe Revu. De hippe hotelbar begint 'als fenomeen door te dringen', op muziekgebied 'zijn de nineties helemaal terug' en de bedreigcultuur op internet krijgt zelfs het stempel: 'alleen in Nederland'.

Nieuwe Revu biedt de lezer ook afleiding van het sombere nieuws, en het slechte weer. Naast 'alles over seks op vakantie' is Rutger Castricum op Ibiza, dat 'dankzij jullie Nederlanders is gereduceerd tot een ordinair Salou 2.0'. Oh, zelfs op Ibiza is het een treurige boel.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden