Een slager die eigen vlees keurt wekt weinig vertrouwen

Emeritus-hoogleraar Kees Schuyt stelt in zijn interview met de Volkskrant (1 december 2014) dat de klachtenprocedure voor wetenschappelijke integriteit helemaal op de schop moet. Dat klopt. De huidige regeling kan op geen enkele manier de toets der kritiek doorstaan. Een slager die het eigen vlees keurt, wekt nu eenmaal weinig vertrouwen. Helemaal wanneer die keuring ook nog eens niet openbaar is.

De oplossing die Schuyt voorstelt, een zogenaamd scherper formuleren van de gedragscode, is echter wel heel merkwaardig. Met de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening is ons inziens niets mis. Het is een prima stuk werk, dat duidelijk aangeeft hoe wetenschap hoort en moet.

De reden om aan de code te willen sleutelen, is precies omgekeerd. De gedragscode legt de universiteiten en het LOWI (Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit) nogal wat beperkingen op, waar men graag vanaf wil. De slager keurt zijn eigen vlees, wil dat niet in het openbaar doen en heeft ook nog last van al die dwingende regels.

Dr. M. van Es, dr. A. van Eerden, Eelde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden