Een simpel tienpuntenplan zou de linkse kiezer uit zijn coma halen

PvdA

Waar zijn de linkse kiezers? Dat stond gisteren boven een stuk in de Volkskrant. Ik ging het snel lezen, want ik was reuze benieuwd. Maar de chef van onze Haagse redactie, Raoul du Pré, wist het ook niet precies. Logisch, want niemand weet het. Bij de PvdA zoeken ze zich een slag in de rondte en kijken ze in de wijken onder elke steen of er misschien een linkse kiezer onder zit, maar ze treffen er zelden eentje aan. En is dat wel het geval, dan stemt hij op SP of PVV.

Er stond bij het stuk een mooie foto van Diederik Samsom die ging aanbellen bij een huis waarin hij een linkse kiezer vermoedde. Die hoopte hij zo te zien met een rode roos weer op het rechte pad te brengen.

Dit weekeinde is in congrescentrum DeFabrique in Utrecht het congres van de PvdA. Daar gaan de leden zich buigen over de vraag hoe ze linkse kiezers - als die er tenminste nog zijn - weer zover kunnen krijgen om bij de statenverkiezingen van 18 maart hun stem op de partij uit te brengen. Voorzitter Spekman wenst in de congresvoorstellen de leden 'een mooi en bewogen congres' - dat laatste zal zeker lukken, maar of er zondagavond kan worden teruggekeken op een mooi congres is natuurlijk nog maar zeer de vraag.

De PvdA wil weer links worden, bijvoorbeeld aan de hand van de resolutie 'De bakens verzetten - de economie terug naar de mensen'. Ik vermoed dat die wel zal worden aangenomen, ook al zijn ze bij de PvdA ijzersterk in voorstellen kapot-amenderen. Daarom heeft het partijbestuur tachtig procent van de voorgestelde amendementen afgeraden, wat weer op gespannen voet staat met de pogingen de partijdemocratie op te peppen - onder meer met een PvdA-app.

Het probleem is tevens dat ze bij de VVD helemaal de bakens niet willen verzetten en ook weinig brood zien in de economie terug naar de mensen. Dus uitvoering van de resolutie kan op zijn vroegst plaatsvinden na de val van Rutte II.

Twee prominente PvdA'ers pleitten afgelopen week in NRC in een krachtig betoog voor herstel van de publieke sector. De twee, Adri Duivesteijn en Rick van der Ploeg, waren in de jaren negentig actief betrokken bij de sloop van de publieke sector onder het paarse kabinet van Wim Kok - toen ook de PvdA zich vol enthousiasme het neoliberale gedachtengoed had eigengemaakt en Nederland veranderde in een geprivatiseerd vrijemarktparadijs. Daar hebben ze nu kennelijk spijt van en dat is goed, maar het laat tevens zien dat de staat van verwarring waarin de PvdA verkeert nu al zeker twintig jaar aanhoudt.

In 2012 werd de resolutie 'Nieuwe Wegen' aangenomen, waarna de commissie 'Einde aan de Machteloze Politiek' aan het werk toog. Die komt nu met het rapport 'Politiek van Waarde'. Was de wereld maar met resoluties en rapporten te veranderen, dan leefden we allang in een PvdA-paradijs. Met overal in de weilanden grote borden met PvdA-wijsheden voor een nóg betere wereld: 'De waarden moeten leidend zijn anders zijn ze waardeloos.' 'De middelen die worden ingezet om de idealen te verwezenlijken moeten passen bij de idealen.' 'Buig niet voor de tijdgeest, buig de tijdgeest om.'

Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van de PvdA'ers, maar ze weten die helaas vaak zo te formuleren dat je meer het idee hebt dat je een hermetisch prozagedicht van Lucebert zit te lezen dan een politieke beginselverklaring.

Een helder, simpel plan in tien punten, en wat concreter dan 'Een goed leven voor iedereen. Dat is wat we willen': dat zou helpen en de linkse kiezer uit zijn coma wekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.