Een Russische liefde voor Franse kunst

Dark Matters

TENT, Rotterdam. Van 12/9 t/m 1/12.

tentrotterdam.nl

Tekeningen, video-animaties, geluidsinstallaties, foto's en sculpturen die een wereld verkennen die op het punt staat te verdwijnen of tot chaos te vervallen. Met werken van Silvia B., Marielle Buitendijk, Dirk van Lieshout, Jeroen Kuster, Charl Landvreugd en anderen.

Lee Friedlander

Foam, Amsterdam. Van 13/9 t/m 11/12.

foam.org

De Amerikaanse fotograaf Lee Friedlander maakte twee series met als onderwerp de auto als symbool van de Amerikaanse droom en de bijbehorende drang naar vrijheid. Voor America by Car fotografeerde hij het land gedurende tien jaar vanuit uiteenlopende huurauto's, waarvan de dashboards en deurstijlen het landschap inkaderen. De serie The New Cars 1964 laat de nieuwste modellen auto's zien uit het jaar 1964.

Cartooning for peace

GEM, Den Haag. Van 13/9 t/m 8/12.

gem-online.nl

De Franse politiek cartoonist Plantu, bekend van zijn spotprenten in Le Monde, combineert werk van collega-tekenaars in een reizende expositie. In de lounge van GEM hangt een overzicht van honderd tekeningen, waarvan er vijf van Nederlandse tekenaars Joep Bertrams, Jos Collignon, Tom Janssen, Peter Nieuwendijk en Bas van der Schot.

Santiago Sierra

De Pont, Tilburg. Van 14/9 t/m 10/11.

depont.nl

De Pont toont de nieuwste video-installatie van Santiago Sierra. Voor Destroyed Word liet hij over de hele wereld tien gigantische letters verrijzen die samen het woord 'Kapitalism' vormen. De letters, gemaakt van o.a. menselijke uitwerpselen, melkflessen en aluminium, werden vervolgens vernietigd door zagen, geweren en sloopkogels.

Presenting the vincent

GEM, Den Haag. Van 14/9 t/m 19/1.

gemeentemuseum.nl

In 2014 wordt de Vincent Award, de tweejaarlijkse prijs voor Europese hedendaagds kunst, voor de eerste keer uitgereikt in het GEM. Daarom dit jaar al een overzicht van de vorige winnaars: Eija-Liisa Ahtila, Pawel Althamer, Deimantus Narkevi¿ius, Neo Rauch en Wilhelm Sasnel. De kunstwerken komen grotendeels uit de Monique Zajfen Collection.

Gauguin, Bonnard, Denis

Hermitage, Amsterdam. Van 14/9 t/m 28/2. hermitage.nl

De Russische verzamelaar Ivan Morozov was dusdanig gecharmeerd van het werk van een groep jonge Franse kunstenaars die zich Les Nabis noemden (Hebreeuws voor profeten) dat hij hun werk aankocht en later ook grote opdrachten gaf. In de Hermitage is een reconstructie te zien van de decoratie die Maurice Denis in 1908 maakte voor zijn muzieksalon en de triptiek Méditerrannée die Pierre Bonnard in zijn opdracht schilderde. Het werk wordt in de context geplaatst van Franse schilderijen en tekeningen uit de tijd vlak voor, tijdens en na Les Nabis.

paden naar het paradijs

Rijksmuseum Twenthe, Enschede. Van 15/9 t/m 25/1/2015.

rijksmuseumtwenthe.nl

Gastcurator Atte Jongstra maakt op uitnodiging van Rijksmuseum Twenthe een voorstelling van het Paradijs door middel van een hemelsbrede keuze uit de museumcollectie, aangevuld met recent werk van hedendaagse kunstenaars. Aan de hand van thema's en combinaties van kunstwerken worden de wegen getoond waarop de bezoeker tot een eigen voorstelling van het paradijs kan komen.

Lita Cabellut

Noordbrabants Museum, Den Bosch, t/m 1/12.

noordbrabantsmuseum.nl

De Spaanse kunstenares Lita Cabellut komt voor het eerst naar Nederland en laat in Trilogie van de twijfel vijf drieluiken en de speciaal voor het Noordbrabants Museum gemaakte reeks Sterke Vrouwen zien, waaronder Coco Chanel, Frida Kahlo en Anne Frank.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden