Een restaurant rond de avocado, dat kan alleen in Amsterdam

Mac eet uit

Recensent Mac van Dinther eet bij The Avocado Show in Amsterdam.

Foto Els Zweerink

Wat brengt ons naar Amsterdam?

De avocado.

Huh? Leg uit.

2017 was het jaar van de avocado. Je kon er niet omheen. Van de Metro tot de NOS (en de Volkskrant): iedereen had het erover dat de avocado Nederland heeft veroverd. We eten ons er een breuk aan: 40 miljoen kilo per jaar. De bekroning was de opening van The Avocado Show: een restaurant waarin alles draait om deze groene vrucht uit verre landen.

The Avocado Show
Daniël Stalpertstraat 61
1072 XB Amsterdam
theavocadoshow.com

En natuurlijk zit dat in Amsterdam.

Where else? In de Pijp, om precies te zijn, en lang hoeven we niet te zoeken, want al vanaf het raam wenken vrolijk groen geschilderde avocado's ons naar binnen. Daar komen we in een sober eetzaakje: grijze betonvloer, strakke wanden, zwarte houten stoelen. Als enige frivoliteit staat in de hoek bij het raam een bank van roze fluweel, aan de muur hangt een lichtgevende avocado. Het is nog geen 12 uur, maar toch zit de zaak al bijna vol. Om 13 uur staat er een rij voor de deur.

Cijfers

Kosten twee gerechten plus dessert euro 33.
Eten 6
Bediening 7
Entourage 7-
Prijs-kwaliteit 6

Avocado-aficionado's?

Hipsters natuurlijk, veel toeristen, maar ook 'gewone' mensen. Zoals wij.

Wat eten we? Toch niet alleen avocado?

Toch wel. In alle gerechten speelt avocado de hoofdrol. Wat best knap is. Want de avocado mag geroemd worden om zijn zachte romige vruchtvlees, veelzijdig is-ie niet. Koken, bakken of soep ervan trekken, kun je niet. Schillen, in plakjes snijden of prakken en koud serveren, daarmee heb je het wel gehad.

Het menu bestaat uit variaties op dat thema. Zo eten we een 'Bun Burger' van doormidden gesneden avocado met bacon en ossenworst ertussen benevens een boterham belegd met plakjes avocado rond een tuintje van bloemetjes en blaadjes (Avo Rose). Voor The Avo Garden met 'crispy multigrain toast' zijn twee halve avocado's gevuld met hummus, de Super Salad ('a Hollywood hill of greens') is een berg salade met een paar plakjes avocado als alibi bovenop.

Het ziet er allemaal beeldig uit ('Instagrammable' is een van de succesfactoren van de avocado), maar het blijft toch avocado met iets erbij. En juist dat 'iets erbij' houdt niet over. De bacon is koud en taai, de boterham lijkt van gisteren, de toast kraakt niet en de salade is een kleffe warboel. Alleen de hummus is top: smeuïg en citroenig. Avocado heeft zuur nodig.

The Avocado Show Super Salad. Foto Mac van Dinther
The Avo Bun Burger. Foto Mac van Dinther

Kan dat de pret drukken?

Nauwelijks. Achter ons trekt een ouder stel een flesje champagne erbij open, naast ons maken drie Aziatische vrouwen giechelend foto's van hun bord: daar zullen ze van opkijken in Tokio. We eten nog een 'Blind Date': groene pudding die naar citroen en vanillepoeder smaakt. Erna voelen we ons alsof we een emmer beton hebben leeggedronken. Avocado mag dan vol gezonde vetten zitten, gezond vet is ook vet.

Menu

The Avo Bun Burger
The Avocado Garden The Super Salad
The Avo Rose The Blind Date

Wat moeten we hiermee?

Er is de laatste tijd veel gezegd en geschreven over de kloof tussen de Randstad en 'de provincie'. The Avocado Show kan daar symbool voor staan. Een restaurant opzetten rond de avocado, daar zijn ze in de provincie veel te nuchter voor. Dat kan alleen in Amsterdam. De Randstadkloof is een avocadokloof.


Het jaar van de avocado

Het kuiltje op de bovenkant zegt alles: Zo koop, eet en bewaar je avocado's het best

Waarom we in tien jaar tijd vier keer zoveel avocado's zijn gaan eten. 'De avocado heeft een heel hoog eyecandygehalte'

Zeven recepten uit de Volkskeuken met avocado

Meer over