Een rendez-vous met een naakte dame

Campania, 31 maart 1724

null Beeld afp
Beeld afp

In deese herberg had ik een seer aardig voorval. Naamentlijk, ik met een seer deftig heer van Corfu vijf of ses daagen gereijst hebbende, geraaken voor onse kamer aan de praat met twee dames, waarvan de eene fraaij en seer wel opgevoet was.

Onder het praaten was het donker gewoorden en begon sterk te donderen, soodat wij in de kaamer van de dames geraakte. Hier op wierd ik, kort daarna eens uijt de kaamer moetende sijn, van deese dame die er seer wel uijtsag, gevolgt, die mij voorsloeg van die nagt bij haar te komen slaapen.

Ik, naadat ik te vergeefs bijgebragt had wij de volgende morgen ten drie uuren moesten vertrekken, moest haar belooven dat ik 's nagts bij haar soude koomen, waar meede ik haar te vreeden stelde.

Kort daar naa ging ik naa bed, in eens slaapende tot dat de voerman ons riep. Soo als ik de kaamer uijtgaa, komt de knecht van de dame mij seggen dat sijn juffrouw mij voor mij vertrek nog wel eens spreken wilde, waarop sij mij, in haar kaamer gekoomen zijnde, beleefdelijk als beleefd, omdat ik haar had laaten leggen sonder haar volgens beloften te koomen sien.

Daar op sprong sij van haar bedde zijnde volkoomen naakt, seggende dat het haar seer leed was dat ik soodanigen maaksel veragt had, 't welk inderdaad seer schoon was. Ik nam mijn afscheijd van haar, sij weeder in het bedde gaande en ik in mijn chaise.

Jan Alensoon (1683-1769), Leidse jurist en zanger.
Fragment uit Met trekschuit en draagstoel; red. Helen H. Metzelaar.
Verloren, 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden