Een reisgids voor vrienden

Rentes de Carvalho schrijft reisgidsen voor zijn vrienden en maakt daar geen geheim van. Zijn bestseller Portugal had als subtitel Een gids voor vrienden, en zijn nieuwe reisboek, Lissabon, kent diezelfde toevoeging mét een aanvulling: Een nieuwe gids voor vrienden....

In zijn inleiding van Lissabon legt de Nederlands-Portugese schrijver uit wie hij onder zijn vrienden verstaat: 'Diegenen die een stad of land bezoeken met de oprechte bedoeling te zien, te leren, te herkennen.' Dus niet degenen die 'met een dwaas neokoloniaal superioriteitsgevoel neerkijken op uiterlijk en gebruik van de plaatselijke bevolking'.

Duidelijke taal. Aan de stereotiepe toerist heeft Rentes de Carvalho een broertje dood, aan 'dat schepsel dat bij voorbaat van plan lijkt in zijn eentje of in groepsverband de eigenschappen van een zombie aan te nemen'. Nee, geef hem maar de vriend die de toerist is 'in de goede zin van het woord, de vriendelijke bezoeker, iemand die reist om nieuwe emoties te ondergaan, om zijn ogen nieuwe horizonten te bieden'.

Voor deze toerist is Lissabon geschreven, deze ode aan een stad die de schrijver in 1947 als 17-jarige voor het eerst bezocht. De beelden die hij toen in zijn geheugen opsloeg, zijn 'nog levendig en haarscherp, alsof ze van gisteren zijn'. Sindsdien is er veel veranderd in de Portugese hoofdstad. Zo veel zelfs dat Rentes de Carvalho meermalen slechts met moeite plekken van vroeger herkende.

Lissabon is een lange tocht geworden langs die nieuwe plekken en langs oude, een sentimental journey zoals de auteur hem zelf noemt. Niets van deze fascinerende stad en haar omgeving lijkt de gebruiker - hetzij lezer, hetzij daadwerkelijke bezoeker - te worden onthouden. Bovendien kruipt Rentes de Carvalho ook nog eens in de huid van zijn beroemde collega's José Maria Ea de Queiroz, Fernando Pessoa en José Saramago om hún Lissabon tot leven te brengen.

'Origineel en gedetailleerd' zegt de uitgever. En daar is geen woord van gelogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden