Een regeerakkoord voor 'gewone, normale Nederlanders', aldus Rutte

Uw politieke nieuwsbrief

Rutte presenteert de plannen van zijn derde kabinet.Beeld reuters

Goedemiddag. 'Er ligt nu een akkoord waarbij gewone, normale Nederlanders er echt op vooruitgaan', zei VVD-leider Rutte vanmiddag bij de presentatie van het regeerakkoord. De recordformatie heeft ambitieuze plannen opgeleverd, stelden de vier nieuwe coalitiepartijen tevreden vast. Om beurten benadrukten ze de eigen accenten.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

AKKOORD VAN HET JAAR
Een kabinet op vier losse pijlers

Met miljardeninvesteringen in de zorg, het onderwijs, het klimaat, defensie en de lonen in de publieke sector hopen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het zelfvertrouwen van het land op te poetsen. Hun regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst' staat in het teken van vergroening, lastenverschuiving en versterking van de burgerschapsvorming. Premier Rutte hoopt dat zijn derde kabinet een ploeg wordt voor 'de gewone, normale Nederlander', en denkt daarbij in de eerste plaats aan gezinnen met kinderen en middeninkomens.

De aarzeling die de formerende partijen toonden bij het begin van hun onderhandelingen vier maanden geleden, blijkt in het najaar nog niet helemaal verdwenen uit de nieuwe coalitie. De vier partijleiders waren vandaag vooral druk met het uitdragen van hun eigen bijdrage aan het regeerakkoord: VVD'er Rutte de verlaging van de inkomstenbelasting en de veiligheid, CDA'er Buma de 'versterking van het gevoel van saamhorigheid', D66'er Pechtold het klimaat en het onderwijs, ChristenUnie-leider Segers de gezinnen, defensie en ontwikkelingssamenwerking.

Heel bewust benadrukten de vier dat Rutte III is gebouwd op vier pijlers die hechten aan hun onderlinge afstand. 'We bieden geen partijfusie aan', aldus ChristenUnie-voorman Segers. Nog steeds verschenen zij dinsdag niet met z'n vieren zij aan zij voor de parlementaire fotografen.

Lees hier ons liveblog over presentatie en inhoud van het regeerakkoord. Bekijk hier de maatregelen van Rutte III in een handzaam overzicht.

Rutte presenteert het regeerakkoord, de drie coalitiepartners wachten op hun beurt.Beeld anp

ERGERNIS VAN DE DAG
Geen persconferentie

Het kabinet Rutte III investeert 20 miljoen in onderzoeksjournalistiek, maar een persconferentie over het regeerakkoord was te veel gevraagd, merkte verslaggever Frank Hendrickx vanmiddag.

De vier partijleiders gaven eerst een korte toelichting en stoven daarna meteen door naar één-op-één interviews met de parlementaire journalisten van onder andere Hart van Nederland ('Wat is nou het mooiste voor u in dit akkoord?) en RTL Boulevard (Bridget Maasland: 'Is uw vrouw weer blij dat u thuiskomt?').

Geen persconferentie bij de presentatie van een regeerakkoord: het lijkt een dubieuze primeur voor een kabinet dat journalistiek zo'n warm hart zegt toe te dragen. Volgens Rutte III is onderzoeksjournalistiek van zo'n 'vitaal belang voor de controlerende taak van de journalistiek' dat er 5 miljoen per jaar naar toe gaat, maar vandaag was minder behoefte aan die controlerende taak.

Journalisten kregen slechts een half uur de tijd om het 68 pagina's lange akkoord te lezen. Daarna volgden vooral algemene vragen van televisieprogramma's die niet meteen geïnteresseerd zijn in CPB-tabellen waaruit bijvoorbeeld blijkt dat dit kabinet een deel van de rekening doorschuift naar de volgende generaties.

Waarom was er geen persconferentie? Verslaggever Hendrickx: 'Volgens de ene partij was de akoestiek in de Oude Zaal van de Tweede Kamer niet goed genoeg. Een andere partij meende dat het anders 'veel te lang' ging duren. Bovendien: het ging toch prima zo.'

De eerste indruk: onderzoeksjournalisten kunnen die 20 miljoen van Rutte III goed gebruiken.

Geen persconferentie, wel interviewtjes voor de camera's van allerhande programma's.Beeld anp

WINNAAR VAN DE DAG
Oud-PvdA-leider Job Cohen

Welke lobbyist is de grote winnaar van dit regeerakkoord? Misschien wel Job Cohen, voorzitter van Cedris, de branchevereniging van sociale werkplaatsen. Het kabinet blijkt structureel 480 miljoen euro uit te trekken om 20 duizend extra beschutte werkplekken te regelen, al wordt deze rekening grotendeels bij een volgend kabinet neergelegd. Het nieuw kabinet komt zelf tot 2021 niet verder dan een investering van 69 miljoen.

Cohen kan tevreden zijn, maar voor zijn PvdA is de investering een politieke complicatie. Het is lastig oppositie voeren tegen een kabinet dat één van de pijnlijkste bezuinigingen van Rutte II gedeeltelijk terugdraait.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Oud-PvdA-leider Job Cohen vertegenwoordigt tegenwoordig de belangen van de Sociale Werkplaatsen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden