Een referendum voor de heilige Deutsche Mark

Tegen de euro stemmen, omdat die er toch niet komt. Met deze originele slogan werft Bolko Hoffmann voor zijn 'Initiatief pro D-mark', een van de 33 politieke partijen die zondag in de Bondsdag hoopt te worden gestemd....

WILLEM BEUSEKAMP

Op papier zou Hoffmann moeiteloos de kiesdrempel van 5 procent overschrijden, want welke Duitser zou niet graag zijn heilige Deutsche Mark willen behouden? Heeft Helmut Kohl het nationale symbool niet onder Franse druk verkwanseld als prijs voor de Duitse vereniging? Een referendum over de euro, zo luidden destijds alle prognoses, zou een vernietigende uitslag hebben laten zien.

Hoffmann noemt zijn campagne 'referendum voor de D-mark', en toch zal hij sneuvelen over de kiesdrempel. Niet alleen omdat hij te laat is, maar vooral vanwege zijn avontuurlijke rekensommen, die gebaseerd zijn op de totale ineenstorting van de Economische Monetaire Unie.

Hoffmanns theorie luidt ongeveer als volgt. De Duitse exportindustrie, de motor van 's lands economie, wil de euro, omdat de munt zwakker zal zijn dan de D-mark. Daardoor worden de exportprodukten goedkoper en kunnen de marktaandelen buiten Duitsland worden vergroot. Voor de Franse en Italiaanse concurrentie is de euro vergeleken met franc en lire echter te hard. Omdat de Duitse industrie sowieso veel productiever is, hebben de Franse en Italiaanse exporteurs een zwakke munt nodig.

In tegenstelling tot vroeger kunnen de Fransen en Italianen hun munt echter niet meer manipuleren, lees: devalueren. Hetgeen volgens Hoffmann automatisch zal leiden tot massale bedrijfssluitingen rondom de Middellandse Zee. De Duitsers hebben op dat moment in de EU reeds complete bedrijfstakken voor een appel en een ei opgekocht en zullen rücksichtslos het laatste onproductieve Franse, Spaanse of Italiaanse personeel op straat zetten.

Dit leidt weer tot een nieuw nationalisme en oplevende haat tegen Duitsland, temeer daar de middenstand in de verschillende EU-landen wegens gebrek aan koopkrachtige klandizie naar de verdoemenis zal gaan. Vervolgens, aldus nog steeds Hoffmann, nemen de feilloze financiële markten de leiding: de euro wordt geslacht. Franc, lire en peseta worden uit de EMU gedreven, hetgeen automatisch kapitaalvlucht, beurscrash, inflatie, werkloosheid, kortom een crisis tot gevolg zal hebben die Europa lang niet meer heeft meegemaakt.

Terwijl het allemaal zo eenvoudig kan worden voorkomen.

Hoffmann - die in paginagrote advertenties in dag- en weekbladen zijn boodschap overbrengt - is ervan overtuigd dat de werkelijke macht op de financiële markten ligt en niet bij het 'eurokartel van grote concerns, banken en politici, de betaalde poppen van het grootkapitaal.'

Zodra Hoffmann de verkiezingen heeft gewonnen, neemt hij als politicus met verstand van zaken de volgende maatregelen. De grote Duitse verzekeringsconcerns en banken worden verplicht hun enorme stille reserves op te waarderen en uit te keren aan de aandeelhouders. De extra winstuitkering wordt voor tweederde belast door de overheid, die met de opbrengst een werkgelegenheidsprogramma kan financieren.

Altijd nog een derde van de onverwachte miljardenuitkeringen komt de aandeelhouders ten goede, hetgeen een run op de aandelen, dus koersstijgingen, zal veroorzaken. De beursgenoteerde concerns kunnen daarvan weer profiteren door nieuwe aandelen uit te geven en daarmee hun liquiditeitstekorten (ontstaan door uitkering van de stille reserves) weg te werken. Resultaat: gezonde balansen, een prachtig beursklimaat, miljarden extra inkomsten voor de fiscus, miljoenen nieuwe banen, eindelijk een echte Aufschwung.

Is Hoffmann gek? Een bevriende accountant: 'Een beetje wel, natuurlijk. Het gekke is dat je zakelijk niet echt veel tegen zijn theorie kunt inbrengen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden