Een rechtszaak als een gangsterrap

Hij voelde zich 'geblessed', zijn carrière maakte een hoge vlucht. Maar donder-dag moest de Eindhovense rapper Kempi weer voor-komen: eis 15 maanden.

DEN BOSCH - Zijn leven moet op orde komen. Eindelijk eens gaan rollen. Steeds maar weer herhaalt de rapper Kempi dat en steeds loopt zijn artiestenbestaan toch weer uit de rails. Wordt hij van zijn bed gelicht door justitie en lijkt zijn mantra meer op een gebed zonder einde.


Gisteren verscheen Kempi, bekend van liedjes als Zet Um Op (Baby) en Wakker In Du Cel, voor de rechter, bij de behandeling van een zeer onfrisse zedenzaak. Opnieuw hangt de enige echte Nederlandse gangsterrapper, die platen maakte voor het grote Nederlandse hiphoplabel Top Notch, een celstraf boven het hoofd. Kempi hoorde vijftien maanden tegen zich eisen. Mocht hij worden veroordeeld, dan kan dat het einde zijn van een carrière in de hiphop. 'Dan is het einde oefening', kondigde zijn advocaat vast aan.


'Mijn vrijheid is belangrijk, mijn kinderen. Ik moet uit de problemen blijven', verklaart Kempi, aan wie het maar horen wil. Hij zei het twee jaar geleden al, in een interview in de Volkskrant, bij het verschijnen van zijn laatste hiphopplaat. En gisteren kon hij het dus weer eens herhalen in het Paleis van Justitie te Den Bosch, waar zijn zoveelste strafzaak diende.


De als Jerrely S. (Helmond, 1986) geboren nederhopper verscheen in stijl voor de rechter: onderkoelde zwarte outfit, laaghangende jeans, zware zonnebril onder de korte rastavlechten. Maar zijn getatoeëerde gezicht stond zorgelijk, zo konden de rijkelijk vertegenwoordigde media - van tv tot schrijvende pers en een zo te zien bevriende hiphopcrew - registreren.


En terecht, want de aanklacht is fors. Rapper Kempi zou een minderjarig meisje hebben aangezet tot prostitutie en het door haar verdiende geld, of in ieder geval een deel daarvan, hebben opgestreken. Hij zou haar hebben geholpen aan een vals identiteitsbewijs, om haar het werken in bordelen mogelijk te maken. En hij zou ook zelf ontuchtige handelingen met het 16-jarige meisje hebben verricht. 'Onmogelijk', verweerde de rapper zich. 'Ik val helemaal niet op negroïde mensen.'


Het dossier van de strafzaak tegen Kempi liet zich zelf bijna beluisteren als een gangsterrap. Curieuze bijnamen kwamen voorbij, van personages als 'Beer', 'Snoopy' en 'Cocoras', en een heer genaamd 'PSV', die zo heet omdat hij tegenover een groot Eindhovens voetbalstadion woont.


In oktober 2010 zou Kempi een uit een jeugdinrichting weggelopen meisje, dat zich aan hem voorstelde als 'Kesha' of 'Geisha', onderdak hebben geboden. Hij zou haar een mobiele telefoon hebben gegeven, waarmee zij alleen met hem mocht bellen, plus lingerie en deodorant. Bij een filiaal van de Schoenenreus zouden Kempi en zijn toenmalige partner 'nep-Uggs' hebben gekocht voor deze Geisha.


Volgens de aanklacht, die twee jaar geleden al werd ingediend door het meisje, gaf Kempi haar te kennen dat er wel wat tegenover al dat moois moest worden gesteld. Er viel voor Geisha én Kempi geld te verdienen in de prostitutie, in 'privésalons' als Body to Body en op 'De Baan', de Eindhovense tippelzone. Kempi en zijn partner, die op de hoogte zouden zijn geweest van de leeftijd van Geisha, verschaften het meisje een vals identiteitsbewijs en Kempi zou haar aan het werk hebben gezet.


Kempi, die gedurende de behandeling van zijn zaak zwaarmoedig in de beklaagdenbank hing en nors aan zijn vlechten pulkte, ontkende alles. Hij kon zich bovendien weinig van de zaak herinneren en eigenlijk ook niet van de hele persoon Geisha. 'Ik heb het druk gehad met mijn carrière. Dit soort dingen weet ik gewoon niet meer.'


Volgens advocaat Rob Frijns is de verklaring van Geisha leugenachtig en is het meisje bezig met een wraakoefening omdat haar liefde voor de rapper niet meer zou zijn beantwoord.


Volgens de officier van justitie zijn Kempi en Geisha in 2010 evenwel aangetroffen in een auto op een afwerkplek bij De Baan en weggestuurd door de politie. 'Wij rookten daar gewoon een joint', aldus de rapper. Ook werd het stel gesignaleerd bij de kapperszaak Guys & Dolls, waar Geisha een metamorfose zou moeten hebben ondergaan op aandringen van de rapper. 'Er zou een verschil van inzicht zijn geweest over de aan te meten haarstijl, die op die van Rihanna moest lijken.'


De rechter herinnerde Kempi aan zijn uitgebreide criminele cv: zestien pagina's strafblad. Kempi, die als tiener al actief was als 'hosselaar' en drugsrunner, werd onder meer veroordeeld voor huiselijk geweld, gepleegd tegen zijn vriendin. Daarvoor zat de rapper al een flinke gevangenisstraf uit. 'Ik ben inderdaad geen lieverdje', verklaarde de rapper.


Maar het ging net de goed kant op met Kempi. Zijn laatste album bij Top Notch, Het Testament van Zanian Adamus, had goed verkocht. Hij was bezig met een nieuwe plaat, met opnamen voor videoclips. Hij had een programma bij Omroep Brabant, waarin hij als 'bedrijvendokter' actief was.


'Er zijn nog steeds mensen die in me geloven', zei Kempi. 'Mijn enige kans ligt in de muziek. Als die van me wordt afgepakt, als ik nu weer de cel in moet, dan weet ik niet meer wat ik met mijn leven moet doen.'


De rechter doet over twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden