Een raket met een Tesla als ballast is minder saai dan een blok beton, maar gebeurde het ook echt?

De week in wetenschap

Een Tesla die naar Mars vliegt? Net zo nep als de landingen op de maan. En de aarde is plat.

Foto ap

Wonderlijk om te zien hoe woensdag de doorgaans zo nuchtere bètaharten nog steeds sneller klopten van wat ruimtepionier Elon Musk nu weer heeft geflikt. Niet alleen lanceerde hij dinsdagavond de grootste draagraket van dit moment, de Falcon Heavy. Aan boord was ook nog eens een knalrode Tesla. Omdat een elektrische auto als ballast minder saai is dan een blok beton, zei Musk in een verklaring.

Na wat koerscorrecties ging de elektrische auto een dag later op weg naar een baan om de zon voorbij Mars. Compleet met een astronautenpop. En live te volgen op YouTube. Don't panic, stond er op het dashboard.

De beelden waren niet alleen onwerkelijk, ik kreeg vooral het gevoel dat het niet echt was. Had Musk niet ergens in een kelder in Seattle een schaalmodel en een paar camera's staan, die 24/7 voor een projectie van de aarde en de sterrenhemel wentelen? Mooi, maar nep.

De Amerikaanse techvisionair bezweert natuurlijk van niet, en u en ik zijn eventueel nog geheel bereid dat te geloven. Elon Musk is namelijk gek genoeg om het écht te doen: een auto naar de sterren schieten.

Maar het spektakel deed toch ook denken aan de maanlandingen van de jaren zeventig en de complottheorieën daaromheen. Allemaal geënsceneerd in speciale studio's in Hollywood, fluisterden de non-believers tegen elkaar. En er zijn nog steeds mensen die dat denken.

Het weekend voor Musk zijn draagraket lanceerde, bijvoorbeeld, mislukte er elders in de VS een andere lancering, namelijk die van Mad Mike Hughes. Een stuntman van begin 60 die zichzelf met een stoomraket omhoog wil schieten om vast te stellen dat de aarde geen bol is, maar een platte schijf. Daarover zijn we namelijk al die tijd voorgelogen.

Tot nog toe komt deze waaghals niet ver. Zijn raket weigerde dienst. Hij kreeg ruzie over een vergunning. Zijn truck kreeg pech. Lastig natuurlijk, maar dat we door de Nasa en Tesla bedonderd worden staat vast, vertelt hij voortdurend in de onvermijdelijke YouTube-interviews. En dat gaat hij bewijzen ook.

Zijn grootste zorg is overigens dat hij niet te hoog moet doorvliegen. Dan raakt hij namelijk het glazen hemelgewelf. Nog een geluk eigenlijk dat Musks ruimtegedoe niet echt is.