Een raadseltje: Bijlmer onveiliger bij dalende misdaad

Hoe onveilig is de Bijlmer? Die vraag stelt Forum, het opinieblad van de werkgeversorganisatie VNO-NCW...

UPC legt 's avonds geen kabels meer. TNT Post bezorgt in de hoogbouw geen pakketjes na zeven uur. Getronics kondigde aan te vertrekken omdat werknemers en klanten regelmatig overvallen worden. Kwik-Fit en Blokker zijn al weg.

Winkeliers in het winkelcentrum Kraaiennest klagen over de media die veel te negatief over de buurt berichten. Het slechte imago speelt de buurt parten. Een winkelier meldt dat een van de problemen in Kraaiennest is 'dat het zwart ziet'. 'Een blanke bezoeker die de trap af moet en tussen allemaal negers door moet, voelt zich misschien wat eenzaam en daardoor niet zo veilig.' Vijfentwintig jaar geleden, zo voegt hij toe, was het winkelcentrum nog voor 95 procent wit, nu voor 95 procent zwart.

Maar is het nu onveilig in de Bijlmer? Die vraag stelt de lezer als hij het artikel uit heeft. Want Forum geeft ook cijfers over het afgelopen jaar, zonder toelichting: 15 procent minder aanrandingen, 8 procent minder bedreigingen, 5 procent minder autodiefstallen, 29 procent minder moord en doodslag, 2 procent minder straatroof.

Alleen de winkeldiefstal nam met 1 procent toe - maar daarover klagen de winkeliers niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden