Commentaar

Een PVV-stem is een verloren stem

Het verkiezingsprogramma van de PVV, 'Nederland weer van ons', is nog extremer dan het vorige.

Hans Wansink
Geert Wilders (m) in de Tweede Kamer. Beeld anp
Geert Wilders (m) in de Tweede Kamer.Beeld anp

Ook in het buitenland is het verkiezingsprogramma van de PVV opgemerkt. De combinatie van extreme standpunten die verwante partijen als het Front National en Alternative für Deutschland niet voor hun rekening nemen, plus het feit dat de partij van Wilders ruim aan kop gaat in de peilingen, maken het PVV -programma tot nieuws in onze buurlanden.

Voor de Nederlandse kiezers zijn de PVV-plannen grotendeels oud nieuws. Het verbieden van de volgens Wilders 'fascistische' Koran dateert al van 2007. Met dat standpunt verklaarde de PVV de vrijheid van godsdienst voor meer dan een miljoen Nederlandse moslims buiten werking.

In 2007 schreef Wilders: 'Ik heb genoeg van de islam in Nederland: geen moslimimmigrant er meer bij. Ik heb genoeg van de aanbidding van Allah en Mohammed in Nederland: geen moskee er meer bij.' Nu doet hij er een schepje bovenop: alle moskeeën en islamitische scholen moeten dicht.

Het is een rabiaat standpunt, dat een groot deel van de bevolking van Nederland tot tweederangsburgers reduceert, voor wie gewetensvrijheid niet van toepassing wordt verklaard. Het miskent dat in Nederland en in Europa miljoenen gematigde moslims hun beleving van de islam willen verzoenen met westerse waarden en verworvenheden.

Met deze opstelling kiest de PVV voor het politieke isolement. Hoezeer partijleider Wilders zich ook profileert als toekomstige minister-president van Nederland, een coalitie van de PVV met welke andere partij dan ook is met dit programma ondenkbaar.

De PVV staat in de opiniepeilingen royaal bovenaan. Een kwart van de kiezers voelt zich totaal niet vertegenwoordigd door de andere partijen, die gemakshalve als één pot nat worden weggezet. Voor een harde kern van moslimhaters zal het weinig uitmaken hoe de verkiezingscampagne zich gaat voltrekken.

Maar veel van de potentiële PVV-stemmers zien Wilders helemaal niet als de ideale premier van Nederland. Zij kunnen dus in principe nog overtuigd worden van het feit dat een PVV-stem een verloren stem is. De kwaliteit van de verkiezingscampagne is dan ook relevant. Hoe meer geloofwaardige kandidaten voor het premierschap zich melden, hoe minder Wilders de kans krijgt de eerste viool te spelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden