Een pseudograan in opkomst

Wat?

Quinoa


Waarvandaan?

De Andes


Kun je dat eten?

Jazeker. Quinoa (spreek uit: kien- wa) of gierstmelde is een gewas uit het Andesgebergte. Het lijkt op graan, maar is familie van de spinazie en de biet. De plant is geliefd vanwege haar hoge voedingswaarde, haar culinaire veelzijdigheid en haar nootachtige smaak.


Is het een beetje gezond?

Quinoa is een van de weinige gewasen die alle voor de mens noodzakelijke aminozuren bevatten. Bovendien zit het pseudograan boordevol vitaminen en mineralen, en bevat het geen gluten. Ruimtevaartorganisatie NASA ontdekte quinoa in 1993 als grondstof voor astronautenvoedsel.


Zal wel duur zijn zeker?

Bij Albert Heijn kost een pak Lassie quinoa van 275 gram 2,07 euro. De ecologische supermarkt rekent voor 500 gram ongeveer 4 euro. Dat is duurder dan andere voedingsmiddelen uit schijf twee. Ook quinoawafels, -pasta en -muesli zijn prijziger dan de bekende graanvarianten. Eigenaar Rob van den Berg van graanpletterij De Halm rapporteert een inkoopprijs van 5 euro per kilo. Dat is dubbel zo hoog als twee jaar geleden.


Nederland haalt zijn quinoa uit het Andesgebied. Gouden handel voor Bolivia en Peru?

Ja en nee. Inderdaad profiteren quinoaboeren van de stijgende export naar de Verenigde Staten en Europa. Maar tegelijkertijd raakt de grond uitgeput door monoculturen en leiden stijgende prijzen ertoe dat steeds minder Andesbewoners het traditionele gewas kunnen betalen.


Heeft Nederland de quinoa ontdekt?

Het gaat snel. De afgelopen tien jaar is de quinoaproductie van De Halm gegroeid van nul naar 70 duizend kilo per jaar. Van een nicheproduct ontwikkelt het gewas zich tot een graag gezien artikel in kookrubrieken en supermarktschappen.


Kunnen Nederlandse boeren het niet gewoon zelf verbouwen?

De natuurlijke omstandigheden zijn prima. Een onderzoeksinstuut van Wageningen Universiteit meldt dat quinoa overal in Nederland kan worden geteeld. Volgens 'ketenregisseur' Rens Kuijten liggen er in ons land grote mogelijkheden. 'De afgelopen anderhalf jaar heeft de consument quinoa pas echt ontdekt. Vraag is er genoeg, wat resteert is de teelt en de productie.' Na enkele testprojecten - 'demonstratieveldjes van een halve of een hele hectare' - wil hij volgend jaar uitbreiden naar 15 tot 30 hectare. Enkele honderden hectares moeten genoeg zijn om voldoende omzet te genereren. 'Het lijkt een hype, maar volgens mij heeft Nederlandse quinoa op lange termijn bestaansrecht. Met deze prijzen is iedere aanbieder welkom.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden