'Een protestmars! Moeten wij eens proberen'

Vandaag stemt de Israëlische Knesset over legalisering van een illegale Joodse woonwijk in Beit El.

SHA'AR BINYAMIN - De Palestijn in de file voor de splitsing nabij Jaba schudt het hoofd. 'Hebben ze de weg afgezet voor een demonstratie van Israëlische schoolkinderen? Ha, moeten wij Palestijnen hier eens proberen, een protestmars!' Verderop, achter een afzetting van bewapende politiemannen, komen een paar honderd in witte T-shirts gehulde Israëlische kinderen aanlopen. Ze wapperen met Israëlische vlaggen en roepen: 'Netanyahu, we zijn niet bang voor je.'


De tieners, afkomstig uit Israëlische nederzettingen op de bezette Jordaanoever, hebben vrijaf gekregen om deel te nemen aan een protestmars van nederzetting Beit El naar Jeruzalem. Drie dagen doen ze erover; vandaag arriveren ze bij het parlement, waar gestemd wordt over het voortbestaan van een woonwijk in Beit El. Deze wijk, Ulpana, is op Palestijns privéland gebouwd. Volgens het internationaal recht zijn alle Israelische nederzettingen op het land dat in 1967 bezet werd illegaal. Daar denkt Israël anders over; er wonen inmiddels een half miljoen Israëliërs achter de grens van 1967.


Maar bouwen op particuliere Palestijnse grond blijft ook volgens de Israëlische wet illegaal. Het hooggerechtshof oordeelde onlangs dat Ulpana voor 1 juli ontruimd dient te worden. Vandaag echter kan de Knesset een wet aannemen die de uitspraak van de rechters tenietdoet. Nederzettingen die op particulier Palestijns land gebouwd zijn, en die ouder zijn dan vier jaar, worden dan gelegaliseerd. Voor premier Netanyahu vormt de kwestie een politiek mijnenveld. Hij heeft zijn partijgenoten van Likud opgedragen tegen te stemmen. Hij vreest internationaal gezichtsverlies als de uitspraak van het hooggerechtshof wordt verworpen.


Niet dat Netanyahu daarmee plots een tegenstander is van Joodse nederzettingen op bezet land - verre van dat. Als Ulpana, waar zo'n dertig families wonen, wordt gesloopt, zal elders op de Westelijke Jordaanoever een tien keer zo grote wijk verrijzen, beloofde hij. Maar daar nemen de hardliners onder de kolonisten geen genoegen mee. Ze willen dat Ulpana blijft bestaan. Juist op de plek waar, geloven ze, God zelve land aan het Joodse volk heeft beloofd. Er zijn zelfs Israëliërs, zoals Nobelprijswinnaar Yisrael Aumann, die menen dat hier in 'Judea & Samaria' het échte Israël ligt - en niet in Tel Aviv.


In Netanyahu's partij vormen de kolonisten een machtige lobby. In Jeruzalem hebben ze bij het hooggerechtshof een protestkamp neergezet. Er zijn kolonisten bij die in navolging van Palestijnse gevangenen aan het hongerstaken zijn geslagen. Op affiches staan telefoonnummers en e-mailadressen van politici. Het is de bedoeling, zegt kolonistenvoorman Danny Dayan, dat deze politici worden bedolven onder telefoontjes en e-mails. Onder de naam van Likud-minister Edelstein staat inmiddels een kruisje. 'Hij stemt voor.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden