Column

Een project, daar hebben ze in Milaan geen zin in

In het Franse dorpje in de Bourgogne waren we al een paar dagen verstoken geweest van het wereldnieuws toen de gastheer de wifi aan de praat kreeg, door het nieuws scrolde en als eerste zei dat Frank de Boer was ontslagen. Niemand reageerde.

Bestuurlijke chaos en het opportunisme, de onevenwichtige selectie, de Chinese clubeigenaren, de Italiaanse pers: 'Frank de Boer kon deze strijd niet winnen.'Beeld epa

Het was ook nauwelijks een verrassing. Als hij niet vandaag zou worden ontslagen, was het morgen wel. In een bijna week oude Voetbal International was het al aangekondigd. Het 'flitshuwelijk' met Internazionale was hoogstwaarschijnlijk niet meer te redden.

Verslaggever Reon Boeringa had De Boer voor VI gadegeslagen. Hij schreef er een mooi verhaal over. De klassieke vulkaan, een geliefkoosde metafoor in dit soort gevallen, was vervangen door een mijnenveld.

Mijnenveld in Milaan, was de kop boven het stuk. 'Flitshuwelijk' is trouwens ook niet verkeerd. Afgelopen zomer gingen club en trainer binnen een mum van tijd met elkaar in zee.

Boeringa was getuige van de wedstrijd van Inter tegen Atalanta Bergamo. Inter verloor. Boeringa zag een gebogen hoofd, een geknakte moraal, stoom uit oren en gestampvoet, plus een waterfles die woedend in de richting van de dug-out werd gesmeten.

Samenvattend: 'De onmacht had er de hele middag vanaf gedropen.'

Met ontslagen trainers hoeft niemand medelijden te hebben, maar plotseling had ik te doen met De Boer. Neemt iemand de moeite om in een moordend tempo het Italiaans onder de knie te krijgen, wordt hij na 84 dagen op de keien gezet.

Niet veel trainers doen dat, de taal leren. De meeste, Van Gaal bijvoorbeeld, denken dat het niet nodig is, die beginnen gewoon maar wat te praten in de plaatselijke taal. Ook daarom was De Boer succes gegund. Hij wilde zo graag. Iedereen raadde hem aan er een tijdje tussenuit te gaan na zijn vertrek bij Ajax, maar hij ging in zee met een van de meest ingewikkelde clubs van Europa, een stampvol trainerskerkhof.

Daar stond hij dan in Bergamo, volkomen onbegrepen en in schitterend jargon aanwijzingen schreeuwend naar de spelers van Inter. Dat ging ongeveer zo: 'Druk zetten, uitzakken, inspelen, kantelen, diep!' Er zijn minder goede gedichten geschreven. Ter ontnuchtering wordt daarna de reactie van het elftal van Inter gegeven op de tactische tips van De Boer.

Er wordt een 'blinde peer' naar voren gegeven.

De blinde peer - harder kun je een Nederlandse trainer niet raken. De blinde peer staat voor alles wat in de Hollandse School wordt verafschuwd. Voetballers die zich bedienen van blinde peren, kunnen beter meteen stoppen. De blinde speer is minderwaardig, een beschamende daad van een talentloze.

Voor de horrormiddag van De Boer in Bergamo was er in de Nederlandse pers al uitgebreid verslag gedaan van zijn 'project' in Milaan. Project, alleen het woord al.

Project impliceert tijd en geduld, en als een club als Inter iets niet heeft, is het tijd en geduld. Daar hebben die mensen allemaal geen zin in. Er moet gewonnen worden, en wel meteen. De lange termijn loopt tot aanstaande zondag en wie, zoals De Boer, na elf wedstrijden op de twaalfde plaats staat, moet inrukken en zijn project meenemen.

Ik heb de Nederlandse commentaren op het ontslag van De Boer niet kunnen lezen, maar ik vermoed dat de nadruk is gelegd op de bestuurlijke chaos en het opportunisme bij Inter, het gebrek aan evenwicht in de peperdure selectie, de Chinese clubeigenaren die er natuurlijk weinig van begrijpen en de dubieuze rol van de hitsige Italiaanse pers. 'Frank de Boer kon deze strijd niet winnen.'

Dat is niet helemaal juist. Verblind door zijn opvattingen heeft Frank de Boer in Milaan zijn eigen mijnenveld gelegd, met zijn project, zijn Nederlandse staf en zijn tot mislukken gedoemde instructies om druk te zetten, uit te zakken, in te spelen, te kantelen en diep te gaan. Met de on-Nederlandse blinde peer is soms niks mis.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden