Eén probleemgezin kost overheid zeker 40.000 euro

De zorg voor een probleemgezin kost gemiddeld zeker 40 duizend euro per jaar. Dit bedrag is een optelsom van een bijstandsuitkering plus de kosten van maatschappelijk werk, jeugdzorg, schuldhulpverlening, geestelijke gezondheidszorg, of aanbieders van opvoedingsondersteuning. De berekening is in opdracht van de gemeente Woerden gemaakt door onderzoeksbureau Stade Advies.

Gemeenten draaien binnen enkele jaren op voor bijna alle kosten voor kwetsbare gezinnen, door de extra taken die ze van het Rijk krijgen toebedeeld. Maar ze hebben daar straks veel minder geld voor dan er nu aan wordt uitgegeven. Daarom willen gemeenten weten hoe deze hulp efficiënter en goedkoper kan. Ze moeten de bezuinigingsagenda van het kabinet-Rutte handen en voeten geven.

Lees het rapport hier

Naar de kosten van zorg voor kwetsbare gezinnen is zelden onderzoek gedaan. Het gaat om gevallen met problemen op meerdere terreinen tegelijk: schulden, onderwijs, psychische stoornissen en verslavingen. De gemiddelde kosten zijn waarschijnlijk hoger dan 40 duizend euro, omdat de kosten voor het gemeentelijk apparaat bij de hulpverlening in het Woerdense onderzoek buiten beschouwing zijn gelaten, zegt Albert Veuger van Stade Advies.

Vanaf 2015 betalen en regelen de gemeenten de jeugdzorg, die nu nog onder de provincies valt. Ook veel hulp die nu wordt betaald met landelijk AWBZ-geld, zoals geestelijke gezondheidszorg of zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, komt in 2013 op het bordje van de gemeenten, evenals de uitkeringen voor arbeidsgehandicapten.

In opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid worden de kosten ook landelijk uitgezocht. Projectleider Peter Cuyvers noemt het rapport over Woerden een 'uitstekende studie', maar het gemiddelde bedrag 'ligt nog veel hoger'.

Het valt Cuyvers op dat in de hulpverlening een taboe rust op het noemen van bedragen. Uit de studie van Woerden blijkt dat besparen mogelijk is. Nog steeds zijn bij kwetsbare gezinnen gemiddeld meer dan tien instanties betrokken, die vaak nauwelijks weet hebben van elkaars inspanningen. Een totaalplan ontbreekt. Elke instelling heeft zijn eigen intakeformulier, dat meestal zo ingewikkeld is dat de gezinnen hulp nodig hebben bij het invullen.

Volgens Veuger gaat ongeveer eenderde van de kosten op aan dergelijke bureaucratie. Met het aanwijzen van één verantwoordelijke die met het gezin een integraal hulpplan opstelt, kan volgens hem veel doelmatiger worden gewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.