Een president in het Witte Huis die pro-wapenbezit is? Dat is slecht voor wapenfabrikanten

Na elke grote schietpartij in de Verenigde Staten stijgen de wapenverkopen, ook na het recente bloedbad in Florida. Toch gaat het niet goed met veel wapenfabrikanten. Hoe kan dat?

De omzet van het bedrijf achter wapenmerk Smith & Wesson bereikte vorig jaar een dieptepunt. Beeld getty

Van alle Amerikaanse ondernemers die stiekem wensen dat Barack Obama nog in het Witte Huis zou zitten, zijn de minst voor de hand liggende wapenfabrikanten als Sturm, Ruger & Co. en het wereldberoemde Smith & Wesson. Het afgelopen jaar zagen zij de verkoop van wapens dalen, ondanks het aantreden van een president die zich tot nu toe steeds uitsprak tegen strengere wapenwetten.

Het lijkt in strijd met elke logica, maar in het verleden is al eens eerder gebleken dat de wapenindustrie juist floreert met een man in de Oval Office die vindt dat het wel minder kan met de ongebreidelde verspreiding van wapens in de VS. De theorie is dat de Amerikaanse consumenten massaal wapens inkopen als er een president aan de macht is die bijvoorbeeld dreigt met een verbod op automatische wapens of een striktere ballotage voor kopers.

Trump-slump

Met een leider als Donald Trump, die de wapenlobby 'ware patriotten' noemt, zijn de Amerikanen minder bang dat het feestje morgen over is. Ze stellen de aankoop van geweren en pistolen uit, met krimpende omzetten tot gevolg voor de wapenfabrikanten. Dat is wat nu gebeurt. Analisten spreken wel van het fenomeen 'Trump slump' - de 'Trump-daling'.

Hoe desastreus die kan uitpakken, blijkt wel uit het lot van Remington. Deze 202 jaar oude fabrikant van wapens van de merken Bushmaster, Marlin, Parker Gun, Dakota Arms en Barnes Bullets-munitie vroeg vorige maand uitstel van betaling aan. De firma met een jaaromzet van 950 miljoen dollar (850 miljoen euro) kon niet langer de rente voldoen op een lening van ruim 550 miljoen dollar.

Bij een rechtbank heeft Remington een zogeheten Chapter 11-status aangevraagd, wat het bedrijf tijdelijk bevrijd van zijn schuldeisers. Zo kan het met nieuwe kredietverleners een uitweg zoeken uit zijn financiële noden. In veel gevallen is dat de verkoop of gedeeltelijke verkoop van de onderneming. Voor de 3.500 werknemers betekent dat maanden van onzekerheid.

Stagnerende opbrengsten

Het bedrijf achter het wapenmerk Smith & Wesson, American Outdoor, liet vorige week weten dat zijn inkomsten lijden onder de 'Trump slump'. Topman James Debney vertelde financiële analisten dat de omzet vorig jaar, het eerste jaar van Trumps bewind, een niet eerder vertoond dieptepunt had bereikt. 'We gaan uit van de veronderstelling dat onze opbrengsten de komende twaalf tot achttien maanden stagneren', zei Debney. De aandelenkoers kachelde meteen 10 procent achteruit, het laagste niveau in vijf jaar.

De wapenverkopen lieten wel een piek zien na de schietpartij op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland (Florida), waarbij op Valentijnsdag zeventien mensen omkwamen en vijftien gewond raakten. Maar American Outdoor verwacht niet dat die stijging blijvend is.

Geen (semi-)automatische wapens

Mogelijk van grotere invloed is het besluit van Walmart, met 2.647 vestigingen Amerika's grootste supermarktketen, om geen wapens meer te verkopen aan klanten onder de 21 jaar. Dick's Sporting Goods, een specialist in sportartikelen, liet weten de verkoop te staken van (semi-)automatische wapens.

Zulke geweren zijn in de meeste landen alleen in handen van militairen en speciale politie-eenheden, maar werden in de VS legaal gekocht door de dader van het bloedbad in Florida. Een AR-15 zoals de 19-jarige verdachte Nikolas Cruz bezat, kan dertig tot zestig kogels per minuut afvuren, en met technische aanpassingen in theorie wel tot tweehonderd kogels. Het wapen van Cruz werd gemaakt door American Outdoor.

BlackRock zet wapenindustrie onder druk

BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, gaat aandelenportefeuilles aanbieden waarvan wapenfabrikanten uitgesloten zijn. De vermogensbeheerder, die een meerderheidsbelang heeft in drie wapenfabrikanten, wil bovendien weten wat ze doen om te voorkomen dat wapens in verkeerde handen vallen.

Trump als redding?

De inzakkende vraag naar vuurwapens wordt niet alleen veroorzaakt door potentiële kopers die verwachten dat Trump pal zal blijven staan voor het grondwettelijke recht om wapens te bezitten. Ook de al jaren dalende criminaliteitscijfers zetten minder Amerikanen tot de aanschaf van wapens aan, net als de verminderde belangstelling voor jagen, stelt analist James Hardiman van Wedbush Securities, een grote beleggingsbank in de VS.

Opmerkelijk genoeg kan de man die de wapenfabrikanten nu zo'n belabberde tijd bezorgt ook weleens hun redding worden. Want na de schietpartij in Florida heeft president Trump laten weten 'serieus te willen nadenken' over maatregelen om het wapengebruik te beteugelen. Dat zou kunnen met een verhoging van de leeftijd waarop Amerikanen een semi-automatisch wapen kunnen kopen, van 18 naar 21 jaar. Zo'n leeftijdsgrens geldt al wel voor gewone handwapens met een magazijn voor tien tot twintig kogels.


Zal het tweede amendement als heilig huisje instorten?

Amerikaanse scholieren maken iets los met hun roep om strengere wapenwetten
Wordt het bloedbad op de school in Florida, waarbij zeventien doden vielen, een keerpunt? Bij eerdere schietpartijen verstomde de roep om strengere wapenwetten al snel, maar dit keer is een beweging van scholieren opgestaan die eist dat politici meer doen dan met 'hun gedachten en gebeden' bij de nabestaanden te zijn.

'Schaam je!': scholieren VS komen in opstand tegen het nalaten van wapenregulering in politiek
Amerikaanse scholieren hebben opgeroepen tot een landelijke scholierenstaking en een mars in Washington als protest tegen het vuurwapengeweld. Zij vinden dat politici te lang hebben nagelaten het wapenbezit te reguleren.

Na elk schietincident gaan Amerikanen meer wapens kopen
In de VS beleeft de wapenverkoop na een schietpartij een flinke piek. Wat fabrikanten al zeiden en journalisten reeds vermoedden, onderschrijven wetenschappers nu ook.

Amerikaanse winkelketens bedenken eigenhandig strengere wapenregels
's Werelds grootste winkelketen verscherpt in de Verenigde Staten de regels voor wapenverkoop. Walmart stopt met het verkopen van wapens en munitie voor personen onder de 21 jaar, zo kondigde het concern woensdagnacht aan. Walmart heeft zelf het initiatief genomen voor de strengere eisen en noemt de 'recente gebeurtenissen' als aanleiding.

#BoycottNRA-campagne werpt vruchten af: bedrijven lozen Amerikaanse wapenlobbyist
Het ene na het andere Amerikaanse bedrijf verbreekt zijn banden met de National Rifle Association (NRA), onder druk van de #BoycottNRA-campagne op sociale media. Onder meer autoverhuurbedrijven Hertz en Avis, verzekeraar Metlife en internetbeveiliger Symantec hebben de machtige wapenlobbyist de rug toegekeerd sinds een 19-jarige schutter op Valentijnsdag zeventien mensen doodschoot op een school in Florida.

Demonstranten staan buiten het World Peace and Unification Sanctuary, waar een kerkgemeenschap bijeenkomt om de AR-15 geweren te vereren. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden