'Een prachtig onderhandelingsresultaat? Mooi niet!'

Vrijdag komt de uitslag van de enquête onder FNV-leden over het sociaal akkoord. Niet iedereen is blij, getuige onderstaande brief aan de Volkskrant....

De brief:

'Hallo Redactie,

Ik schrijf jullie omdat ik me ongelofelijk belazerd voel door kabinet, vakbonden en werkgevers.

Wat wil het geval:

Wij worden gefeliciteerd met het behalen van prachtige onderhandelingsresultaten in het Najaarsakkoord. Gefeliciteerd Nederland.

Nou mooi niet!!!!!!!!!!!

Ik ben 53,5 jaar oud, heb sinds mijn achttiende jaar gewerkt, tussendoor als goed vaderlander gratis de Dienstplicht moeten vervullen ofwel 1,8 jaar weggegooid voor de politiek van Nederland. Vervolgens altijd gewerkt en, zoals zovelen, pas op mijn 35ste een betrouwbaar pensioenfonds gevonden in de PGGM.

Nu komen het kabinet met vakbonden en werkgevers met de oplossing dat ik in mijn geval in 7,5 jaar drie 'levensloopjaren' moet gaan sparen om er toch nog op mijn 62ste uit te mogen.

Daar trapt geen werkgever aan de onderhandelingstafel in. Ik ben in feite driedubbel gepakt:

1. Het reeds opgebouwde pre-pensioen wordt naar m'n 65ste levensjaar doorgesluisd en kan ik niet goed benutten op m'n 62ste levensjaar.

2. Ik kan slechts 7,5 jaar sparen voor een levensloopregeling, als ik er op m'n 62ste uit wil.

3. Het ergste..... de staat gunt het niet meer om op m'n 62ste op basis van 70 procent van mijn loon te gaan leven. Door een belastingheffing van 30 procent blijft slechts 40 procent van de regeling over. Daar kan ik niet meer van kan leven.

Anders gezegd heeft de Staat mij drie jaren van 30 procent, ofwel 90 procent van een jaarsalaris door de neus geboord...

In mijn geval is mij 31.500 euro ontnomen, terwijl de 55-plusser deze gift wel tegemoet kan zien.

Voorwaar een schande, ik voel me in het pak genaaid!!!!!!!!!!

De winnaars:

- de 55-plussers met prepensioen en met het belastingvoordeel van 30 procent per jaar.

- De jongere die minstens dertig jaar kan sparen voor een goede levensloopregeling.

De verliezers:

- de 45 tot 55-jarigen, die geen gelegenheid meer krijgen om wat de staat ze afneemt...90 procent van een jaarsalaris, om dat verlies nog bijeen te sparen. Lodewijk de Waal kan zeggen wat hij wil, maar geen werkgever die het mij zal vergunnen om in 7,5 jaar drie levensloopjaren bijeen te sparen.

Ik hoop dat de Volkskrant uitgebreid aandacht wil besteden aan deze oneerlijke uitwerking van 'Nederland verdient beter'.

Reactie Peter Gortzak, FNV-bestuurder pensioenbeleid:

De ingezonden brief is gebaseerd op vier misverstanden:

1. Met het kabinet is afgesproken dat het 65+ pensioen sterk verbeterd en uitgebreid kan worden. Dit extra pensioen kunnen werknemers dan al voor hun 65-jarige leeftijd opnemen. Eigenlijk gaan we van twee fondsen (prepensioen en oudedagspensioen) naar één nieuw pensioenfonds. Bij het overgrote deel van alle pensioenregelingen in Nederland kan het volledige prepensioen in een nieuwe vorm volledig in stand blijven. Het 'verbouwen' van prepensioen naar 65+ pensioen kan zonder extra kosten voor de deelnemers. Het CPB en een groot aantal pensioenfondsen bevestigen dat. De onderhandelaars van de bonden moeten natuurlijk wel, net als nu, in de CAO's afspraken maken. De FNV gaat er hard aan trekken om dit goed te regelen.

2. De pensioenen van werknemers in de zorg en welzijn zijn ondergebracht bij PGGM. De bestaande prepensioenregeling is bij PGGM al volledig gefinancierd. Dit betekent dat voor deze 53-jarige deelnemer de opbouw al voor een groot deel heeft plaatsgehad. Hij hoeft dus helemaal niet in de laatste 7 jaar nog 5 jaar prepensioen-levensloop te sparen.

3. Andere pensioenfondsen die nog een overgangsregeling hebben van VUT naar prepensioen, krijgen in de nieuwe wet tot 2021 de tijd om de oude rechten om te zetten naar een sterk verbeterd pensioen.

4. Het laatste misverstand is dat de levensloop een puur individuele regeling zou zijn. De werknemer zou de premies volledig zelf moeten betalen. Dat is niet het geval. De levensloopregeling kan ook via de fiscaal gunstige werkgeversbijdragen worden gevuld. Daar gaat de FNV afspraken over maken. Het is niet waar dat de vakbeweging vervroegde uittreding voornamelijk wil regelen via de levensloopregeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden