Een plus voor Rutte
Premier Rutte heeft reden genoeg om het sociaal akkoord te omarmen, al is het wel een enorme gok.
Mark Rutte krijgt er nog een zware dobber aan om de sceptische delen van zijn achterban ervan te overtuigen dat het sociaal akkoord met vakbonden en werkgevers inderdaad de 'historische' stap vooruit is die hij er zelf in ziet. Rechtgeaarde liberalen zagen in het najaar de beloofde lastenverlichting al sneuvelen en de hypotheekrenteaftrek op de helling gaan. Nu is ook de ingreep in de WW grotendeels van de baan, wordt de versoepeling van het ontslagrecht uitgesteld en straalt de premier opeens uit dat de met hand en tand verdedigde begrotingsdiscipline niet meer de hoogste prioriteit heeft.
Het is nogal wat om te verwerken. De cynische reacties op het sociaal akkoord van de JOVD-jongeren en De Telegraaf (belangrijke spreekbuis voor een deel van de achterban) zullen Rutte er niet geruster op maken dat het nu rustig wordt in eigen kring.
Daarbij past één belangrijke kanttekening. In de kabinetsformatie heeft Rutte zeker dingen over het hoofd gezien, maar dit proces in de polder nou net niet. Dit was de bedoeling. De maatregelen om de arbeidsmarkt in beweging te krijgen, werden door Rutte en zijn PvdA-partner Samsom gepresenteerd als een openingsbod voor de onderhandelingen. Vakbonden en werkgevers werden nadrukkelijk uitgenodigd mee te denken. 'Draagvlak zoeken' was het leidende motto in dit deel van het beleid.
Rutte noch Samsom zal hebben verwacht dat de oorspronkelijke plannen daarbij ongewijzigd overeind zouden blijven. De premier is ver gegaan om de vakbeweging binnenboord te halen, maar dat het gelukt is, mag hij als een plus voor het kabinet noteren. Zonder sociaal akkoord was doorregeren heel lastig geworden. Het gevaar van nieuwe politieke instabiliteit is voorlopig afgewend.
Daarbij neemt hij wel een forse politieke gok. Alleen snel economisch herstel kan voorkomen dat de bezuinigingen in augustus toch weer op tafel komen - een forse bedreiging voor de sfeer van optimisme die het kabinet nou net hoopt te ontketenen.
Bovendien zal dat economisch herstel ook nodig zijn om de VVD-achterban er duurzaam van te overtuigen dat de veelbesproken flexibiliteit van de premier best ergens goed voor is.
undefined