Een plek in de hel voor wie de profeet beledigt

’Wat voor vlag is dat papa?’, vraagt een zoontje achter op de fiets van zijn vader. ‘Die groene is van Hamas en die andere is de vlag van de Palestijnen’, zegt de vader, die met zijn fiets aan de hand op de Dam in Amsterdam loopt....

Van onze verslaggever Jan Meeus

‘Maar waarom schreeuwen ze zo?’, vraagt het jochie. ‘Ze zijn boos over tekeningen in de krant’, legt de vader het kind uit. De demonstratie op de Dam is al ruim een uur aan de gang onder aanvoering van ene Rachid, een jonge moslim in een blauw-groene trui die met een groene koran in de hand teksten voordraagt. Maar hij is niet de enige die om aandacht vraagt.

Neem Mahmoed, een pensioenadviseur die vijftien jaar geleden uit Egypte naar Nederland kwam. De tekst op zijn gele jas, trekt de aandacht van de vele aanwezige cameraploegen. ‘Is vrijheid van meningsuiting en respect voor het geloof te combineren?’, staat erop. Mahmoed denkt van wel. ‘We moeten respect hebben voor elke godsdienst.’

Om half twee entameren twee oudere mannen in de groep een gebed waar pakweg 75 mensen aan meedoen. Ze worden gadegeslagen door een man, vrouw en hun twee jonge dochters die bordjes vasthouden met daarop een getekend rood hart en de woorden ‘profeet Mohammed’.

Ze bidden niet mee; evenmin de twee jongens die rondlopen met de Palestijnse vlag. Na het gebed vraagt een groep jonge vrouwen de aandacht. Op een van hun spandoeken vragen ze aan Allah om een plek in de hel voor iedereen die de profeet Mohammed beledigt, en speciaal voor Hirsi Ali. ‘Het kan niet wat zij doet’, zegt Farah, een bekeerde Nederlandse. Zij is een van de vele moslima’s die aanwezig zijn op de Dam.

Nog voordat de sfeer vervelend wordt en een groep jongeren heel even uit de band springt, draait de man met zijn zoontje zijn fiets om. ‘Maar wat voor tekeningen waren dat dan?’, probeert het joch nog. ‘Kom we gaan naar huis’, zegt de vader tegen de zoon.

Die houdt in zijn handje een plastic tasje met daarin een dvd-box van Star Wars, de filmserie van George Lucas over de eeuwige en universele strijd tussen goed en kwaad. ‘Gaan we nu naar Star Wars kijken pap?’, klinkt het verwachtingsvol als ze wegfietsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden