Een piramide van licht voor de nieuwe paus, Innocentius X

Rome, 22 november 1644

Archiefbeeld van het Sint-Pietersplein in Rome.Beeld anp

Het grootste deel van de dag bracht ik door met het bewonderen van de twee triomfpoorten, die enkele dagen tevoren waren opgericht en tot dan toe bedekt waren gebleven. De ene was van de graaf van Parma in het Forum Romanum, de andere van de joden op het Capitool, vol lovende opschriften.

De avond eindigde met vuurwerk voor de ambtswoning van de ambassadeur van Spanje in het Piazza del Trinita en bij de ambassadeur van Frankrijk. Het eerste stelde een imposante rotspartij voor, met het pauselijke wapen, een draak en diverse personages.

De voorstelling ontbrandde zodra iemand er een toorts op wierp, en bleef nog lang zichtbaar, onder het knallen van wel tienduizend kanonslagen en voetzoekers. Bij de Franse ambassadeur zagen we Diana, gezeten in een door honden getrokken rijtuig en omringd door levensgrote figuren.

In alle ramen van de stad waren kaarsen en blakers gezet, in lantaarns met gekleurd oliepapier. Het leverde een schitterend schouwspel op. Op minstens twintig plaatsen in de stad was er nog ander kunstig vuurwerk, vooral op de Engelenburcht: een reusachtige piramide van licht, bevestigd aan de touwen en kabels van de vlaggenmast.

De straten waren 's nachts zo licht als bij dag, vol vreugdevuren, kanonschoten, muziek, en wijn sproeiende fonteinen; alles één uitgelaten feest.

John Evelyn (1620-1706), Brits wetenschapper. Ingekort fragment uit The Diary of John Evelyn, uitgave 1907.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden