Commentaar

Een pijnlijke waarschuwing voor de VVD

Tweede Kamerlid Mark Verheijen is hard gestraft voor zijn wat al te losse declaratiegedrag. Hij verliest zijn baan. Zijn goede reputatie was hij al kwijt, na twee weken onophoudelijke beschuldigingen aan zijn adres.

Mark Verheijen Beeld anp
Mark VerheijenBeeld anp

Hier valt, voor alle politici, een les te leren: de lat ligt hoog, soms hoger dan zij zelf denken. Op zichzelf zijn het immers geen grote malversaties waaraan Verheijen zich schuldig maakte. Niemand kan volhouden dat hij zichzelf grotelijks heeft verrijkt. In totaal ging het hooguit om enkele duizenden euro's. Maar er werd wel een patroon zichtbaar. Dubbele reiskostendeclaraties, een te dure fles wijn, uitstapjes op de grens van privé en politiek. Zoals de VVD-integriteitscommissie schrijft: 'Bij declaraties wordt van bestuurders alertheid vereist. Op naïviteit kan een bestuurder zich niet beroepen.'

Dat was aanvankelijk wel de uitweg die Verheijen koos ('ik ben politicus, geen heilige'). Hij vond dat hij best een foutje mocht maken. Met die opvatting maakt de integriteitscommissie korte metten: 'In kwantitatief opzicht wellicht geringe kwesties, hebben in integriteitsopzicht soms een grote - symbolische - betekenis.' Dat had Verheijen kunnen en moeten weten. Oud-burgemeester Leers van Maastricht en staatssecretaris Co Verdaas sneuvelden bijvoorbeeld om lichtere vergrijpen.

null Beeld anp
Beeld anp

Campagnestart

De VVD zit nu met de brokken, minder dan drie weken voor de cruciale provinciale verkiezingen. Een slechtere campagnestart was nauwelijks mogelijk geweest. Maar dat mag de partijtop ook zichzelf verwijten, partijleider Mark Rutte en fractieleider Halbe Zijlstra voorop. Verheijens val als Kamerlid werd in de afgelopen twee weken onvermijdelijk, maar dat had wellicht anders kunnen lopen als hij én de partijtop na de eerste beschuldigingen iets adequater hadden gereageerd. Wat Zijlstra nu 'een logisch besluit' noemt was eerst voor hem nog 'enorm opgeblazen'. Dat is onnavolgbaar. Het onderzoek kwam er bovendien pas toen bleek dat de storm na twee dagen niet ging liggen.

Daaruit bleek een totale onderschatting van de schade die deze affaire de VVD zou kunnen berokkenen. Hier schemert de beginnende hoogmoed door van een partij die al geruime tijd zeer dominant is op het Binnenhof en kennelijk dacht ook dit wel even naar z'n hand te kunnen zetten. De val van Verheijen is een harde, pijnlijke waarschuwing voor de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden