'Een penalty nemen is makkelijker dan het lijkt'

Mark-Jan Fledderus behoedde Roda JC vorig seizoen voor degradatie. Deze jaargang heeft hij een dubbelrol. Aanvoerder en straf-schoppennemer.

VAN ONZE VERSLAGGEVER IWAN TOL

GRONINGEN - 'We hebben een nieuwe penaltynemer nodig. Zeg het maar: wie wil?' Het is begin oktober als Ruud Brood de kleedkamer van Roda JC rondkijkt. Twee keer al heeft hij dit seizoen een speler vanaf elf meter zien missen. Eerst Wiljan Pluim, uit bij Ajax, daarna Krisztian Németh, uit bij FC Utrecht. Hun kans is verkeken. De hiërarchie moet opnieuw worden bepaald.

In de hoek van de kleedkamer schraapt Mark-Jan Fledderus zijn keel. Vorig seizoen behoedde hij zijn club voor degradatie naar de Jupiler League, deze zomer werd hij aanvoerder in Kerkrade. Fledderus voelt zich sterk. 'Laat mij dat maar doen, trainer', zegt hij zelfverzekerd.

Nu, op deze zondagmiddag, na afloop van het duel tegen FC Groningen, geeft hij toe: 'Daar zat toen ook een beetje bluf bij. Je denkt ook: ik kan nu wel een grote bek hebben, maar straks moet hij er wel in.'

Fledderus, 30 jaar, weet hoe het voelt om een strafschop te missen. Vorig seizoen spatte zijn inzet vanaf elf meter uiteen op de paal. Gelukkig voor hem stuiterde de bal via doelman en paal toen precies voor zijn voeten terug en kon hij alsnog scoren. Toch kende Brood geen genade: Fledderus verdween van het penaltylijstje. Malki nam zijn plek in.

'Een penalty nemen is makkelijker dan het lijkt', legt Fledderus uit. 'Elke voetballer kan vanaf de stip die bal tussen de palen krijgen. Maar daar zit het 'm juist in: iedereen wéét dat. De vraag is: kun je dat ook onder druk?'

Weken gaan voorbij zonder dat Roda JC een strafschop krijgt. Maar dan wordt het zondag 3 november, de uitwedstrijd tegen zijn oude club FC Groningen. Het is een typische wedstrijd in de eredivisie, zo eentje waarvoor de term knotsgek is bedacht. Groningen komt snel op voorsprong via Filip Kostic. Langs de kant meldt Fledderus zich bij zijn trainer. Anouar Kali moet doordekken op Nick van der Velden, Ard van Peppen op Tom Hiariej, vindt hij. 'Ik trek meer de verantwoordelijkheid naar me toe. Hoort bij de aanvoerdersband en bij mijn leeftijd', zegt Fledderus.

Prompt kantelt de wedstrijd. In de 18de minuut versiert hij slim een vrije trap, aan de zijkant van het veld. De bank van FC Groningen veert op. Fledderus reageert met een knipoogje. 'Galbak', zal Erwin van de Looi later, liefkozend, tegen hem zeggen. Fledderus neemt zelf de vrije trap, Kees Luijckx schiet binnen: 1-1.

Vroeger ging Fledderus nog weleens over de schreef. Een vervelend mannetje kon hij zijn. Nu is hij slimmer, uitgekookter vooral. 'Je ziet mij nauwelijks nog onnodige overtredingen maken. En als ik protesteer bij scheidsrechters, dan doe ik dat niet meer zo heftig.'

In de tweede helft komt FC Groningen weer aan de leiding, dit keer via invaller Andraz Kirm. Daarna knokt Roda JC zich terug. In de 62ste minuut trekt Eric Botteghin invaller Frank Demouge naar beneden. Direct klinkt het fluitje van scheidsrechter Danny Makkelie: penalty! Fledderus weet wat hem te doen staat. Gedecideerd pakt hij de bal op. Hard en laag schiet hij in, links van doelman Marco Bizot: 2-2. 'Gelukkig', denkt hij. 'Ik heb mijn grote mond waargemaakt.'

Dan dient zich de slotfase aan. Daarin laat doelman Filip Kurto de bal zomaar uit zijn handen vallen en kan Botteghin deze in het lege doel schuiven: 3-2. De Euroborg viert al feest, maar in de allerlaatste minuut klinkt opnieuw het fluitje van Makkelie. Wijnaldum heeft het standbeen van Pluim onderuit geschoffeld en de scheidsrechter wijst naar de stip. Alle ogen schieten naar Fledderus. 'Shit', denkt hij. 'Wat nu?'

Eén penalty maken is al moeilijk. Is het wel verstandig als hij ook de tweede neemt? Bestaat er niet zoiets als een gouden regel in het voetbal? Voordat hij een beslissing kan nemen, doen zijn medespelers dat al: ze leggen de bal in Fledderus zijn handen. Heeft hij weer: twee penalty's in één wedstrijd.

Terwijl de Euroborg massaal een fluitconcert inzet, schiet er van alles door zijn hoofd. 'Zal ik hem in dezelfde hoek schieten? Of juist niet? En wat zal Bizot denken? Pas als Fledderus zijn aanloop neemt en zijn voet vlak bij de bal is, hakt hij de knoop door: hard, links onderin. Net als een half uur geleden.

Heel strak is zijn inzet niet. Het lukt Bizot zelfs bijna om een hand tegen de bal te krijgen. Maar Fledderus heeft de penalty net genoeg vaart meegegeven om een punt uit de Euroborg te slepen: 3-3.

Koeltjes loopt hij weg om zijn doelpunt te vieren: Ruud Brood hoeft voorlopig niet meer te vragen wie de penalty's moet nemen bij Roda JC.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden