Een patatje op zijn tijd mag van New Scientist

Wat we nu dankzij de special van New Scientist weten: voeding is de krachtigste methode om ons leven te verlengen.

New Scientist. Beeld
New Scientist.Beeld

Voeding, we kunnen er geen genoeg van krijgen, kennelijk. De Nederlandstalige dochter van New Scientist (oplage ruim 15 duizend) presenteert deze maand een aantrekkelijke special over voeding en werpt een vraag op die tegenwoordig in de lunchpauze op zo'n beetje alle redacties van tijdschriften wordt gesteld: 'Wat moeten we eten om gezond te blijven?'

Goede vraag, daar niet van. De tijd van het overzichtelijke antwoord 'bruine boterhammen met kaas, glas (karne)melk, fruit, groente, stukje vlees of vis, vla en/of yoghurt toe' is helaas voorbij. De zaak ligt een stuk ingewikkelder, blijkt onder meer uit een interview met Kris Verburgh, arts, onderzoeker, Bekende Belg en schrijver van de bestseller De Voedselzandloper.

Het interview staat ook in de reguliere uitgave van New Scientist die - toeval - op de cover een verhaal over bedriegers aankondigt. Ook voor eenvoudige alfa's zijn de meeste stukken goed leesbaar. New Scientist maakt zijn mission statement waar dat de 'balans tussen diepgang en toegankelijkheid' streng wordt bewaakt.

De tweede doelstelling van het blad is dat aandacht wordt geschonken aan 'ideeën die de wereld veranderen'. Inderdaad, de lat wordt hoog gelegd.

Wat we dankzij de explosieve groei van het aantal artikelen/boeken/blogs over voeding inmiddels allemaal natuurlijk al weten: voeding is de krachtigste methode om ons leven te verlengen. Dat is ook de kop boven het interview met Verburgh.

Pas bijvoorbeeld een beetje op met dierlijke eiwitten. In de laatste alinea bekent Verburgh dat hij weleens pralines en marsepein eet. 'Maar ik heb bijvoorbeeld al een half jaar geen brood gegeten.'

Laat dat glas melk ook maar staan, voor de zekerheid. In een stuk met de vaker gebruikte kop 'Melk, de witte sloper?' lezen we dat melk een 'hoogst merkwaardige substantie' is en wordt ons ingepeperd dat het door de evolutie is ontwikkeld om de groei van jonge dieren te bevorderen. Anderzijds: 'Toch kunnen melkmijders beter niet te vroeg juichen.' Nog een tip, voor wie minder wil eten: neem een andere kleur bord. Zo simpel kan het zijn.

In de reguliere uitgave zegt 'brandmanager' José Snel dat een patatje op zijn tijd moet kunnen. Dat is een hele geruststelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden